Tata Steel investeert in productie op basis van waterstof

Het strand bij Tata Steel in IJmuiden. © ANP

IJMUIDEN -

Staalconcern Tata Steel steekt 65 miljoen euro in het ontwerp van een nieuwe fabriek waarvan bij de productie in de hoogovens kolen als brandstof zijn vervangen door het schonere waterstof.

onze verslaggeverBron: ANP

Het bedrijf heeft contracten afgesloten met drie ondernemingen, McDermott, Danieli en Hatch, die verschillende delen van het ontwerp van de nieuwe waterstoffabrieken op zich nemen.

Elektrische ovens

De partijen gaan zich onder meer richten op het technisch ontwerp van de nieuwe fabrieken en het plaatsen van elektrische ovens die aan de fabrieken worden gekoppeld. Het ontwerp van de elektrische ovens komt van het Canadese Hatch. Het Italiaanse Danieli wordt verantwoordelijk voor de techniek DRI, dat staat voor ‘direct reduced iron’. Daarbij wordt ijzererts gereduceerd met waterstof of aardgas in plaats van kolen. Het gereduceerde ijzer wordt daarna met toevoeging van koolstof in een elektrische oven verwerkt tot vloeibaar ruwijzer.

Vervangen

Tata Steel kondigde vorig jaar aan dat het de hoogovens in fases gaat vervangen door deze moderne technologie. De nieuwe fabrieken worden tussen de bestaande fabrieken gebouwd. Tata sprak al eerder de ambitie uit dat het voor 2045 CO2-neutraal wil zijn en al voor 2030 tussen de 35 en 40 procent minder CO2 wil uitstoten. De onderneming staat onder grote maatschappelijke druk om duurzamer staal te maken, vooral omdat het bedrijf een van de grootste vervuilers in Nederland is.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws