Neerslagtekort wordt hoger dan ooit in deze eeuw

 © Roger Dohmen

Het gemiddelde neerslagtekort in Nederland zal zeer waarschijnlijk hoger worden dan ooit eerder in deze eeuw, verwacht het KNMI.

Redactie

Donderdag stond het tekort op 300 millimeter en dat stijgt de komende dagen nog verder. Het neerslagtekort komt dan boven dat van 2018 uit, wat tot nu toe het droogste groeiseizoen van deze eeuw had. Sinds de metingen begonnen is het alleen in 1976 op 1 september nog droger geweest. Het tekort bedroeg toen meer dan 360 millimeter.

Het KNMI meldde al dat augustus een van de warmste en zonnigste maanden ooit is geweest. Door zon en warmte verdampt veel water, terwijl het in grote delen van Nederland niet of nauwelijks heeft geregend. De grondwaterstand in Limburg en Noord-Brabant is lager dan ooit. Ook in de rest van Nederland staat het grondwater uitzonderlijk laag, waardoor er al verboden op het gebruik van grondwater zijn uitgegeven.

Wekenlang regen

In delen van Nederland, zoals Zeeland en de Achterhoek staat het neerslagtekort al ruim boven de 300 millimeter. De noordelijke provincies hebben nog lang geprofiteerd van de zware regenval in het vroege voorjaar, maar ook daar loopt het neerslagtekort nu snel op.

Lees ook: De zomer van 2022: zeer warm, zeer droog en zeer zonnig; krijgen we nu al een Frans klimaat?

Het KNMI verwacht in de komende week wel wat regen en onweersbuien, maar die zullen niet genoeg zijn om het neerslagtekort op te lossen. Veel regen spoelt meteen weg van de keiharde, uitgedroogde grond. Het moet wekenlang voortdurend regenen om het tekort structureel te verminderen.

Kijk hier voor de actuele weersverwachting in Limburg

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws