Jos Verstappen dolgelukkig met tweede Zandvoort-zege van zoon Max: ‘Dit is echt waanzinnig’

Jos en Max Verstappen zoeken elkaar na de race op. © ANP / AFP

ZANDVOORT -

Jos Verstappen is dolgelukkig met de overwinning van zijn zoon Max in Zandvoort. Lange tijd leek het erop dat hij de race vanaf de bank moest bekijken vanwege een corona-besmetting. Een negatieve test op het laatste moment zorgde er op het nippertje voor dat hij het magische moment toch van dichtbij kon meemaken.

Jack Martens

Het was afgelopen week een flinke streep door de rekening van Jos Verstappen toen hij positief testte op corona. Uitgerekend in de week van de Nederlandse Grand Prix. Je verzint het haast niet. Verstappen senior moest door de besmetting het moment dat zijn zoon werd benoemd tot Officier in de orde van Oranje Nassau missen, net als het begin van het Grand Prix-weekend.

Mooi gebaar

Pas zaterdag werd na een negatieve test duidelijk dat hij zondag toch af kon reizen naar Zandvoort. Het moment dat zijn zoon pole veroverde in de kwalificatie en na afloop de speciale helm met het design van vaders hoog de lucht in hees, moest hij vanaf de bank bekijken. Dat ging trouwens niet zonder slag of stoot. Verstappen: „Wist je dat op dat moment bij mij thuis het beeld bleef hangen? Even later kreeg ik de foto’s alsnog doorgestuurd. Het is een heel mooi gebaar. Hij is gewoon erg dankbaar voor wat er in het verleden allemaal is gebeurd en wat we er voor hebben gedaan.”

Lees ook: Max Verstappen wint thuisrace voor tweede jaar op rij en zet Zandvoort in vuur en vlam

Dat Verstappen gisteren alsnog aanwezig kon zijn, en zijn zoon van dichtbij aan de haal zag gaan met de tiende zege van dit seizoen, was voor senior ‘waanzinnig’. „Het was erg spannend”, begint de uiterst gelukkige Verstappen. „We wisten niet goed welke kant het op zou gaan met de virtual safety car en later nog de safety car. Maar het team reageert dan overal zo perfect op. Ze zitten er gewoon bovenop, dat zie je.”

Singapore

Van de vijftien races heeft Verstappen junior er nu tien gewonnen. De voorsprong in het WK is riant. Omdat Charles Leclerc derde werd in Zandvoort, groeide het gat van 98 naar 109 punten (Verstappen noteerde ook nog de snelste tijd). Met nog slechts zeven races voor de boeg is het alleen nog maar de vraag hoeveel races voor het einde Verstappen zijn tweede wereldtitel mag bijschrijven. Toch? „Het belangrijkste is nu dat hij finisht. Uitrijden, uitrijden. Of het in Singapore al gebeurt? Dan moet wel alles meezitten. Maar nogmaals: wat hij hier laat zien met alles wat er op hem afkomt, is waanzinnig. Hij heeft nu tien van de vijftien races gewonnen. Dan heb je wel wat overwicht, ja.”

Om begin oktober in Singapore al tot wereldkampioen te kunnen worden gekroond moet het gat op dat moment minstens 138 punten bedragen. Gezien de snelheid waarmee de Limburger de laatste tijd zijn voorsprong heeft uitgebouwd, is dat niet ondenkbaar. Senior weigert alvast de polonaise in te zetten: „Je moet je nooit te vroeg rijk rekenen in deze sport.”

Lees ook: BN’ers willen maar wat graag bij Nederlandse Grand Prix zijn: het is zien, maar nog veel meer gezien worden

Gerelateerde berichten

Ander nieuws