OPEC verlaagt productie, olieprijs schiet omhoog

Prins Abdulaziz bin Salman Al-Saud, de machtige Saoedische minister van Energie. © ANP/HH

Oliekartel OPEC heeft voor de komende maanden zijn productie met 100.000 vaten per dag verminderd. De olieprijs steeg in reactie op de productieverlaging met 4 procent naar 96,65 dollar per vat.

Theo Besteman

Vooraf lekte uit dat overwogen was om OPEC, met partners als Rusland en Kazachstan, vanaf oktober 100.000 vaten per dag minder te laten produceren. Het oliekartel voorziet minder economische groei, met signalen van een economische recessie in Europa en de Verenigde Staten. Daarvoor zou minder olie nodig zijn.

Saoedi-Arabië, de grootste exporteur van het kartel, kwam afgelopen maand met het plan om de productie en olie-export te verminderen. Dat moest zorgen voor meer inkomsten terwijl de productie was verminderd en de olieprijs onder 100 dollar per vat was gekomen.

Sancties Rusland

Rusland, partner van het OPEC-kartel, zou zich afgelopen dagen hebben verzet tegen een nieuwe ronde met productiebeperkingen. Het dreigde vandaag opnieuw de levering van olie naar landen die Moskou sanctioneren te blokkeren.

Vertraging

Andere landen zouden een kleine productieverlaging niet uitsluiten om de prijzen te ondersteunen die zijn gedaald vanwege op de vrees voor een economische vertraging.

De OPEC-landen en bondgenoten worstelden ook met het mogelijk nieuwe aanbod van veel Iraanse ruwe olie als Teheran een deal kan sluiten met de Verenigde Staten over zijn nucleaire programma.

Lees ook: Gasprijs schiet weer omhoog, hoelang gaat dit nog duren?

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws