NS stuurt vakbonden nieuw bod en hoopt op einde cao-conflict

Door de spoorwegstaking ongebruikte treinstellen staan geparkeerd op een opstelterrein van Prorail. © ANP

De NS heeft een nieuw cao-voorstel naar de vakbonden gestuurd. Daarmee hoopt het spoorbedrijf een einde te maken aan de grote onrust onder het personeel, dat al enige tijd actie voert en nieuwe stakingen heeft aangekondigd.

Redactie

In een brief aan de bonden erkent directeur HR & Organisatie Richard Greve dat het bedrijf fouten heeft gemaakt. „We hebben mede door corona laat gereageerd op de krappe arbeidsmarkt. Met alle gevolgen van dien: instabiele roosters, onvoldoende ruimte om vrij te kunnen nemen en uitval”, schrijft hij.

De NS stelt nu voor om met terugwerkende kracht per 1 juli dit jaar de lonen met 5 procent te verhogen en medewerkers een eenmalige uitkering van 650 euro te geven. Op 1 januari zou daar dan nog 2,5 procent bijkomen. Verder wil de directie „afspraken maken hoe om te gaan met de onzekerheid van de inflatieontwikkeling” en onder meer een minimumloon van 14 euro in de cao vastleggen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws