Poetin: landen met prijsplafonds krijgen geen olie en gas meer
© ANP / EPA
President Vladimir Poetin waarschuwt dat Rusland geen olie, gas en kolen meer zal leveren aan landen die prijsplafonds voor Russische grondstoffen invoeren.
Dergelijke maatregelen die westerse landen overwegen, zouden volgens de Russische leider „absoluut domme beslissingen” zijn. Dat zei Poetin tijdens een economisch forum in de oostelijke stad Vladivostok.
Azië
De Russische minister van Energie Nikolai Shulginov zei eerder al dat Rusland meer olie naar Azië zal verschepen op het moment dat de westerse landen een prijsplafond instellen. De minister waarschuwde daarbij dat een prijsplafond zal leiden tot tekorten op de markten van de initiatiefnemers en voor nog meer schommelingen van de energieprijzen zal zorgen.
Straffen
Met de invoering van een maximumprijs, waar de G7-landen in principe een akkoord over bereikten, willen de grote industrielanden ervoor zorgen dat Moskou minder verdient aan de verkoop van fossiele brandstoffen. Het plan van de G7 maakt deel uit van bredere inspanningen om Rusland te straffen voor de invasie in Oekraïne. Ook de Europese Unie overweegt prijsplafonds op Russische olie en gas in te voeren als onderdeel van een pakket maatregelen, waaronder ook het verminderen van de vraag naar elektriciteit in het hele landenblok.
Lees ook: Gasprijs schiet weer omhoog, hoelang gaat dit nog duren?
Isoleren
Volgens Poetin is het onmogelijk om Rusland te isoleren van de rest van de wereld met economische sancties. De Russische economie weet volgens de president om te gaan met de „financiële en technologische agressie” van westerse landen. Volgens Poetin heerst er in het Westen een „sanctiekoorts” tegen zijn land vanwege de oorlog in Oekraïne.
Rusland kijkt volgens Poetin steeds meer naar economische mogelijkheden in het Midden-Oosten en Azië. Hij wil meer gas en olie verkopen aan bijvoorbeeld China. De wereldwijde vraag naar Russische fossiele brandstoffen is groot, aldus Poetin.
Hij verklaarde verder dat de problemen op de wereldwijde voedselmarkt waarschijnlijk zullen verergeren. Oekraïne en Rusland zijn belangrijke producenten van landbouwgoederen en vanwege de oorlog is de export van bijvoorbeeld graan en zonnebloemolie sterk ontregeld.
Lees ook: Nederland is koploper in het besparen op gasverbruik, maar blijven we dat ook?
Gerelateerde berichten
Ander Nieuws
Ook Duitse leerlingen leggen krans bij joods monument in Brunssum: „Kijk naar wat ons bindt, niet naar wat ons verdeelt.”
Biden wil geheimen over Covid openbaar: komt waarheid over virus eindelijk aan het licht?
Groen licht voor opstellen plan voor verplaatsing basisschool De Keg naar locatie De Toverbal bij nieuwe wijk Venray