Uitgevers willen tot 25 miljard euro van Google om ‘benadeling’

Het hoofdkantoor van Google in Californië. © EPA

Brussel
ANP/RTRBron: ANP

Techbedrijf Google wordt geconfronteerd met schadeclaims tot 25 miljard euro in twee collectieve rechtszaken. De claims worden naar verwachting volgende week officieel ingediend.

De twee zaken worden aangespannen namens uitgevers in het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie die zeggen dat ze zijn benadeeld door Google met praktijken rond digitale advertenties.

De aantijgingen komen er onder meer op neer dat Google concurrentievervalsing heeft gepleegd rond zijn eigen veilingtechniek voor onlineadvertenties. Google zelf zou hiervan financieel voordeel hebben gehad, ten koste van uitgevers. De collectieve rechtszaken dienen in het Verenigd Koninkrijk en in Nederland.

Lees ook: Heeft Google ‘een persoon met een ziel’ ontwikkeld?

Vorig jaar kreeg Google van de Franse mededingingsautoriteiten een boete opgelegd van 220 miljoen euro vanwege misbruik van zijn dominante positie op de onlineadvertentiemarkt. Woensdag oordeelt het Gerecht van het Europees Hof van Justitie over een miljardenboete opgelegd door de Europese Commissie in een andere zaak, namelijk dat het concern het mobiele besturingssysteem Android zou hebben gebruikt om concurrenten uit te knijpen.

In de afgelopen tien jaar kreeg Google meer dan 8 miljard euro boetes opgelegd in de EU wegens oneerlijke concurrentie.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws