KNVB steunt oproep voor compensatie arbeidsmigranten WK Qatar

 © Getty Images

De KNVB heeft via een Europese werkgroep opnieuw aangedrongen bij wereldvoetbalbond FIFA op de noodzaak van compensatie en betere juridische ondersteuning voor arbeidsmigranten in Qatar. In dat land wordt in november en december het WK voetbal gehouden.

Redactie

De FIFA had na een bezoek van de werkgroep van de UEFA aan Qatar in juni van dit jaar toegezegd te reageren, maar dat is nog niet gebeurd, meldt de KNVB. Daarop heeft de werkgroep, waarin de KNVB een van de voortrekkers is, een brief gestuurd naar de wereldvoetbalbond waarin die zo snel mogelijk duidelijkheid vraagt.

De KNVB reageert op de opiniepeiling die mensenrechtenorganisatie Amnesty International in Nederland en veertien andere landen liet uitvoeren. Daarin zegt ruim twee derde van de ondervraagden dat de KNVB zich publiekelijk zou moeten uitspreken over de mensenrechtenkwesties die samenhangen met het WK 2022 in Qatar, waaronder compensatie voor arbeidsmigranten.

Geen voorstander

De voetbalbond wijst erop dat het zich al bij de toewijzing van het WK in 2010 heeft uitgesproken en geen voorstander was van Qatar als gastland. „Over de mensenrechtensituatie hebben wij ons veelvuldig uitgesproken, zowel in interviews in de pers, als toen we de petitie in ontvangst namen van #CancelQatar”, meldt de bond.

De KNVB zegt zich ook al geruime tijd in te spannen om de situatie van de arbeidsmigranten in Qatar te verbeteren. Hiervoor heeft de voetbalbond gesproken met het organisatiecomité van het WK, FIFA, de ambassade en autoriteiten in Qatar en de internationale vakbonden. De KNVB steunt daarnaast het pleidooi van Amnesty voor compensatie van de arbeidsmigranten. „Ook wij vinden dus dat de slachtoffers of nabestaanden moeten worden gecompenseerd, waarbij een rol is weggelegd voor werkgevers, de overheid in Qatar, het organisatiecomité en FIFA.”

Lees ook: ‘Beperkt bier voor Oranje-supporters op WK in Qatar’

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander nieuws