Liquidatieproces Marengo gaat nieuwe fase in, aanvang pleidooien

Beveiliging bij de bunker in Amsterdam-Osdorp. © ANP

Het omvangrijke liquidatieproces Marengo gaat een nieuwe fase in. Vanaf vrijdag is het de beurt aan de advocaten om hun visie op de verdenkingen te geven. Inez Weski, advocaat van onder anderen hoofdverdachte Ridouan Taghi, bijt het spits af.

Redactie

Deze maand staan vier dagen gepland voor het pleidooi, in december gaat het verder met waarschijnlijk evenveel dagen.

Tegen de 44-jarige Taghi en vier vermoedelijke handlangers is eind juni een levenslange gevangenisstraf geëist. Ook de broers Mario R. en Mao R. - eveneens cliënten van Weski - hoorden de langst mogelijke straf eisen.

Voor de pleidooien in de zaken van de zeventien verdachten zijn zittingsdagen tot en met diep in december gepland. Daarna krijgen het Openbaar Ministerie en de advocaten nogmaals de kans om op elkaars verhaal te reageren en vervolgens moet een uitspraak komen in dit inmiddels al vier jaar slepende proces. Wanneer dit gaat gebeuren, is echter nog onduidelijk.

Zes moorden

Marengo draait onder meer om zes moorden en meerdere pogingen daartoe. Het monsterproces, dat in maart 2018 met de eerste inleidende zittingen van start ging, is voor Nederland van ongekende proporties en heeft van meet af aan onder hoogspanning gestaan. Terwijl de zaak liep, werd de broer van kroongetuige Nabil B. vermoord, gevolgd door zijn advocaat Derk Wiersum en zijn vertrouwenspersoon Peter R. de Vries. De zittingen zijn omgeven met extreme veiligheidsmaatregelen, waarvoor ook het leger is ingezet.

Lees ook: Razzouki hintte op aanslag Van den Heuvel

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws