Sywert van Lienden en partners gaven geen volledige inzage in mondkapjesonderzoek

 © Michel van Bergen

 © ANP / ANP

Sywert van Lienden en zijn zakenpartners hebben geen volledige inzage gegeven in hun documenten rond de mondkapjesdeal met het ministerie.

Redactie

Dat melden de onderzoekers van Deloitte in hun langverwachte rapport. De „belanghebbenden” bij de Stichting Hulptroepen (de tak zonder winstoogmerk) en de Relief Goods Alliance (het commerciële bedrijf) hebben zelf een selectie gedeeld, staat in het onderzoek.

Aanvankelijk gaven de betrokkenen alleen inzage in een selectie van de documenten. Later stuurden ze ook kopieën door, zeggen de onderzoekers. Maar ze wilden geen volledige inzage geven. Voor zover er geluidsopnames zijn van bepaalde gesprekken, wilden ze die volledige bestanden ook niet overhandigen. Ze hebben stukjes laten horen en aantekeningen laten lezen, zeggen de onderzoekers. Die zeggen dat de informatie toch „toereikend” was om een goed beeld te krijgen.

Deloitte: VWS drukte mondkapjesdeal met bedrijf Van Lienden door

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft „een doorslaggevende betrokkenheid gehad” bij het sluiten met de mondkapjesdeal met Relief Goods Alliance (RGA), het bedrijf van Sywert van Lienden. Het consortium dat verantwoordelijk was voor de inkoop, zag dat eigenlijk niet zitten en ging mede daarom „onder protest” akkoord. Dat concluderen de onderzoekers van Deloitte in hun langverwachte rapport.

De mondkapjesinkoop werd gedaan door het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH). Dat heeft het voorstel van Van Lienden en zijn zakenpartners bekeken en aanvankelijk afgewezen. Toch wilde het ministerie de deal doorzetten, ook om te voorkomen dat RGA zou gaan concurreren met het LCH. Sowieso vond het consortium het niet nodig om zoveel mogelijk mondkapjes in te kopen, zoals het ministerie graag wilde.

Helder: Van Lienden gaf onjuiste voorstelling van zaken

Sywert van Lienden en zijn partners hebben met hun Stichting Hulptroepen (de tak zonder winstoogmerk) en de Relief Goods Alliance (het commerciële bedrijf) tijdens de coronacrisis verwarring gezaaid en in stand gehouden. Het was onduidelijk hoe de bv’s en stichting zich tot elkaar verhielden. Er was duidelijk sprake van vermenging, schrijft zorgminster Conny Helder in een brief aan de Tweede Kamer, waarbij ze refereert aan het rapport van Deloitte naar de mondkapjesdeal.

Volgens haar blijkt uit het rapport dat de betrokkenen van RGA „forse druk - via publieke opinie, social media en politieke ingangen - op VWS uitoefenden, een onjuiste voorstelling van zaken door SHA/RGA plaatsvond en dat SHA/RGA zelfs partijen bewust tegen elkaar uitspeelden”. Ze doelt hiermee op het ministerie van VWS en het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) dat de inkoop van beschermingsmiddelen coördineerde.

Lees ook: Wie zat er nou fout in de mondkapjesdeal?

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws