Ellen van Dijk prolongeert wereldtitel tijdrijden op WK in Australië

Een dolblije Ellen van Dijk © ANP/HH

Ellen van Dijk is in het Australische Wollongong voor de derde keer wereldkampioen tijdrijden geworden. De wielrenster uit Woerden was over 34 kilometer in een tijd van 44 minuten en 28 seconden duidelijk de snelste.

Redactie

Het zilver was voor de Australische Grace Brown, die 12 seconden toegaf. De Zwitserse Marlen Reusser, de Europees kampioene, werd op 41 seconden derde.

Annemiek van Vleuten viel tegen met de zevende tijd. Shirin van Anrooij eindigde als dertiende en slaagde er ook niet in de wereldtitel bij de beloften te veroveren. De Italiaanse Vittoria Guazzini was de snelste bij de rensters onder 23 jaar. Van Anrooij, die in juli Guazzini bij de EK nog had geklopt, moest ditmaal genoegen nemen met zilver.

Mentale aspect

Van Dijk had zich fysiek terdege voorbereid op de tijdrit bij de wereldkampioenschappen wielrennen in Australië. Maar meer nog weet ze haar zondag veroverde derde wereldtitel aan het mentale aspect. „Ik had een mooi jaar achter de rug in de regenboogtrui. Dit was eigenlijk niet mijn parcours. Ik dacht: ik geef alles en het podium halen zou mooi zijn”, vertelde de 35-jarige Woerdense nadat ze haar vorig jaar in Brugge veroverde titel met succes had verdedigd. In Florence was ze in 2013 al eens de beste van de wereld geweest.

Van Dijk was eerder naar Australië afgereisd dan haar concurrentes als de Australische Grace Brown (zilver), de Zwitserse Marlen Reusser (brons) en Annemiek van Vleuten (zevende), die alle drie nog de Vuelta voor vrouwen hadden gereden. „Ik heb me goed voorbereid met mijn coach Josu Larrazabal en mijn vriend Benjamin. Maar ik heb steeds gedacht: lukt het niet, dan heb ik nog steeds een mooi jaar gehad.”

Werelduurrecord

Van Dijk was eerder de beste van de wereld in 2013 (Florence) en vorig jaar in Brugge. In mei van dit jaar veroverde de renster van Trek-Segafredo ook het prestigieuze werelduurrecord.

Vooraf werd gedacht dat het parcours in Wollongong met twee klimmetjes net te zwaar zou zijn voor de 35-jarige Woerdense. Maar het feit dat ze eerder naar Australië was afgereisd dan veel van haar concurrentes die een week geleden nog finishten in de Vuelta voor vrouwen betaalde zich wellicht uit.

Gerelateerde berichten

Ander nieuws