Heemkring Heel wil het Romeinse verleden op de kaart zetten

 © Gemeente Maasgouw

Heel
Silke van Deelen

Heemkring Heel wil het verhaal over het Romeinse verleden van Heel presenteren bij een breder publiek.

Door de jaren heen zijn er in Heel verschillende vondsten gedaan uit de Romeinse tijd. Zo is de Romeinse naam van Heel bekend: Catualium. Deze staat vermeld op een wereldberoemde Romeinse wegenkaart: de Peutingerkaart. Een andere uitzonderlijke vondst was die van een Romeins grafveld in Heel. Op het terrein van Daelzicht werden veel grafvondsten gedaan. Er is sprake van honderden graven. Hiermee vormt het grafveld in Heel samen met Nijmegen en Tiel-Passewaaij de top drie van Nederland.

Het rijke Romeinse verleden van Heel is bij veel mensen wel bekend, maar hiervan is nauwelijks iets terug te zien als je Heel bezoekt. Ook staat er weinig over het verleden op papier. De heemkundevereniging wil dit rijke Romeinse verleden beter op de kaart zetten. Er wordt onder andere gedacht aan tentoonstellingen, een wandeling met het Romeinse verleden als uitgangspunt en Heel opnemen in de Archeo Route Limburg. Dit staat allemaal beschreven in een plan van aanpak, dat afgelopen week overhandigd is aan wethouders Tim Snijckers en Sjors Blomen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Meest gelezen

Gemeenteberichten