Bondscoach Van Gaal geïrriteerd: ’Als je een bal stopt, ben je nog geen goede keeper’

Louis van Gaal. © ANP

Louis van Gaal is verbaasd over de commotie die is ontstaan rond het selecteren van de keepers in de Oranje-selectie voor de Nations League-wedstrijden tegen Polen en België. „Ik denk niet dat Jan Publiek kijkt op de manier zoals wij kijken.”

onze verslaggever

De bondscoach van Oranje oogde geïrriteerd op de vragen over het niet selecteren van Feyenoord-keeper Justin Bijlow. „Hij hoort nu niet bij de eerste vier doelmannen, anders was hij wel uitgekozen. Je moet altijd leveren bij mij en dat heeft hij niet gedaan.”

Om te vervolgen: „Als je een bal stopt, betekent het niet dat je een goede keeper bent. Er zijn meer ’teamfuncties’. Onze keeperstrainer Frans Hoek kijkt naar deze teamfuncties en vergelijkt deze met andere keepers. Er speelt ook nog wat anders, ik wil spelers leren kennen. We hebben 60 spelers gevolgd de afgelopen maanden.”

Noppert in Oranje

Of Bijlow nu zeker niet bij de WK-selectie zit, wil Van Gaal echter ook weer niet zeggen. Alhoewel: „Dat is de vraag. Hij verkeert niet in de juiste vorm, dat wil niet zeggen dat hij uitgesloten is. Dat is niet waar.”

Dat Andries Noppert van SC Heerenveen is geselecteerd, is heel simpel volgens de bondscoach. „Omdat hij ballen stopt. Hij is keeper en dan moet je ballen stoppen. Niet omdat hij specifiek penalty’s zou moeten gaan stoppen. Maar we zoeken wel een penaltykiller. Op alle toernooien hebben we gezien dat dit wel de doorslag kan geven. Op het WK in 2014 was alleen het oog van de meester zaligmakend.”

Speciale penaltytrainingen + persoonlijkheden

Wanneer dacht hij voor het eerst aan Noppert? „De eerste keer was bij Go Ahead Eagles. ‘Noppert in Oranje’ schreeuwden ze daar. Toen dacht ik: dat is wel grappig.”

Overigens zal Bijlow zich nog wel melden, deze week bij Oranje, net als Vitesse-sluitpost Kjell Scherpen. Dit om speciale penaltytrainingen te doorlopen samen met de vier geselecteerde keepers Jasper Cillessen, Mark Flekken, Noppert en Remko Pasveer.

Van Gaal geeft ook aan dat hij op zoek is naar ’persoonlijkheden’ in zijn WK-selectie. „Je gaat op een WK vier weken op elkaars lip zitten. Je moet dan ook een bepaalde persoonlijkheid hebben. Ik zoek spelers die dat met elkaar kunnen dragen. Ik heb deze groep meerdere keren gezegd dat ze fantastisch zijn. Nou, dat wil ik zo handhaven. Ik heb gezien dat ze het met elkaar op kunnen brengen. Daarom zijn er weinig verschuivingen terwijl ik wel graag jeugd in wil passen. Maar dan moet je wel leveren.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander nieuws