DS9: Kracht versus kalmte

 © GREG

Maastricht -

Grote Franse sedans behoren inmiddels tot een exclusief genre automobielen, om niet te zeggen: een moeilijke categorie. Maar DS gaat opnieuw in de aanval met twee topversies van de DS9.

Jaco Bijlsma,

Wie de memoires van Franse auto-industrie erop na zou slaan, kan wegdromen bij glorieuze modellen. Denk alleen maar aan de Citroën DS, de allereerste Autovisie-testauto. Dat was natuurlijk een unieke sierlijke auto met baanbrekende techniek, uit een heel ander tijdperk waarin nog veel meer mogelijk was. In de huidige tijden, waarin hoge veiligheids- en milieueisen creativiteit in een wurggreep houden, is het speelveld een stuk kleiner geworden. Bovendien moet er tegenwoordig gedeeld worden, en niet alleen op social media. De overlevingsstrategie is alweer jaren om schaalvergroting door platformtechniek en aandrijflijnen binnen grote autoconcerns zoals Stellantis te delen. Dat maakt dat de DS9 technisch niets bijzonders is en zeker niet iconisch, maar een-op-een een Peugeot 508. De DS9 is er niet minder groot door, want met een lengte van een kleine vijf meter (493 cm) is het een auto die ze in China lusten, want daar zijn ze gek op auto’s met een lange wielbasis.

 © GREG

Uitvoeringen

De DS9 is alweer sinds vorig jaar onder ons maar zoals zo vaak nog niet met alle motoriseringen. DS serveert de krachtigste uitvoeringen als dessert. We werden uitgenodigd om de DS9 E-Tense 4x4 360 en de E-Tense 250 te (be)proeven. Eerder reden we al met de E-Tense 225 pk. Je kunt nu dus kiezen uit drie aandrijflijnen (althans voorlopig, want de 225 is er nog zolang de voorraad strekt) en dat zijn stuk voor stuk plug-in hybrides. De sterkste van het stel is zoals zijn typenaam doet vermoeden 360 pk sterk en dat vermogen is het product van een aandrijflijn met een 1,6 liter benzinemotor van 200 pk en twee elektromotoren. Die maken ook dat hij integraal aangedreven is. De voorste e-motor die tussen de verbrandingsmotor en transmissie geplaatst is, doneert maximaal 110 pk, de andere drijft de achterwielen aan en is 113 pk sterk. Om dit verzameld vermogen goed te managen en ook sportief te kunnen inzetten is de hulp van DS Performance ingeroepen. Die sportonderscheiding prijkt dan ook op de grote elegante koets. Verwacht echter niet te veel van die sportambities, want deze DS gaat de competitie niet aan met de AMG’s of M’s van deze wereld. Zie het extra vermogen maar als een spaarpot waardoor je af en toe leuke dingen kunt doen, het is geen oorlogskas om mee in de aanval te gaan.

 © GREG

Comfort en design

Echte sportambities verwachten we sowieso niet van de DS, ondanks het feit dat de Formula E er met de haren bijgesleept wordt als marketingmunitie. Die zien we maar als feestelijke losse flodders om de feestvreugde te verhogen rond het topmodel. Want in de Zuid-Franse habitat die de chique sedan zo goed past, genieten we vooral van zijn comfort en design. De onderstelafstemming is zodanig dat het comfort gelukkig niet te veel verstoord wordt. Echt soepel en lekker zweverig wordt het helaas niet, storend hard gelukkig ook niet. Deze 360 heeft dan ook een andere onderstel set-up met andere dempers, veren en stabi’s en grotere spoorbreedtes. Bovendien is hij met de integrale aandrijving vasthoudender dan ooit en kun je daardoor hogere bochtsnelheden realiseren dan met de andere versies. Toch voelt dat nauwelijks sportief omdat de 360 alles stil en in alle comfort voor je regelt, zonder er echt over te communiceren. Deze DS is je chauffeur en niet je maatje in het grote rijspel. Net als zijn tweelingbroer 508 PSE zit er veel gang in, maar de lust om echt samen te gaan sporten weet ook de DS9 niet op te wekken. Zoals gezegd is dat niet erg, comfortabel lange afstanden én dito bochten verslinden op hoge snelheid is zijn stiel.

 © GREG

Aandrijving

De DS9 E-Tense 250 weet dat kunstje tot op grote hoogte te evenaren want hij heeft dezelfde 200 pk benzinemotor maar slechts één elektromotor en dus alleen voorwielaandrijving. Er is ook geen wereld van verschil voelbaar tussen beide versies. Dat hij geen 250 maar 240 km/h haalt is een theoretisch gegeven en de 2,6 seconden die hij langer nodig heeft om vanuit stilstand naar honderd kilometer per uur te sprinten is ook geen feit waar iemand in deze klasse wakker van zal liggen. Wat wel telt is de prestigekwestie, want als je je als topper in de klasse wilt manifesteren dan is de duurste en dikste uiteraard gewenst. Het goede nieuws van de 250 is dat deze aandrijflijn en onderstel set-up eigenlijk beter passen bij deze Franse limousine. Hij reageert net iets soepeler op wisselende gas- en remcommando’s en ook het onderstel is iets comfortabeler. Maar nog steeds niet zo soft als wij wel zouden willen. Het gaat te ver om hem te hard te noemen zoals we in het verleden deden bij de eerste DS5, maar feit is nog steeds dat meer comfort deze DS9 goed zou passen.

Goed nieuws is dat de E-Tense 250 een nieuw 15,6 kWh accupakket heeft waardoor de elektrische actieradius nu maximaal 70 kilometer zou zijn. Al met al zouden wij voor de 250 gaan omdat dergelijke prestaties beter passen bij zo’n grote limousine dan die extra snelheid. Scheelt tien mille, die je dan weer kunt besteden aan opties om hem zo luxe mogelijk te maken. In dit geval gaan wij voor extra luxe en stille kilometers en niet voor de pk’s.

Eindoordeel

Grote, ruime en stille Franse limousine met elegante vormgeving. Veel luxe en comfort, onderstel zou nog iets softer mogen. Stille kilometers extra luxe.

Specificaties DS9 E-Tense 250

  • Prijs: € 60.890,--
  • Topsnelheid: 240 km/h
  • Acc. 0-100: 8,2 s
  • CO2-emissie: 26 g/km
  • Motor: vier-in-lijn en elektromotor, 1598 cm3, turbo,
  • Max. vermogen: 250 pk (184 kW)/6000 min-1
  • Max. koppel: 360 Nm/500-2500 min-1
  • Transmissie: 8-traps automaat
  • Massa leeg: 1820 kg

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws