Waakhond ziet nog geen reden om in te grijpen bij energieleveranciers

 © ANP / Robin Utrecht

DEN HAAG -

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) ziet nog geen reden om in te grijpen bij energieleveranciers die hun variabele tarieven voor gas en elektriciteit flink verhogen.

Bron: ANP

Een woordvoerder van de ACM zegt dat nu geen onderzoek naar de grote prijsstijgingen wordt gedaan en dat daar ook geen aanleiding voor is. „Het voelt heel onredelijk dat je zoveel meer moet betalen voor gas en elektriciteit, maar we zien tegelijkertijd dat Rusland minder gas levert en dat de prijzen op de energiemarkt heel hoog liggen op dit moment. En bij variabele contracten mogen die prijzen doorberekend worden door leveranciers aan hun klanten”, vervolgt hij.

Niet onredelijk

De toezichthouder houdt bij energieleveranciers het verschil tussen inkoop- en verkoopprijzen in de gaten en of daarbij „onredelijke vergoedingen” gevraagd worden aan consumenten. Dat is volgens de woordvoerder nu niet het geval.

Essent

Essent heeft aangekondigd dat zijn variabele tarieven voor stroom en gas voor een miljoen bestaande klanten per 1 oktober flink stijgen. Het tarief voor stroom gaat met ruim 50 procent omhoog en de prijs van gas met meer dan 30 procent. Het huidige stroomtarief bedraagt bij Essent 0,29 euro per kilowattuur. Vanaf volgende maand wordt dit 0,44 euro per kilowattuur. Het tarief voor gas gaat van 1,51 euro per kubieke meter naar 1,99 euro. Deze tarieven zijn op basis van klanten die 10 procent ‘Korting Thuisvoordeel’ krijgen.

„De energieprijzen stijgen nog steeds erg snel. Helaas gaan je variabele leveringstarieven daardoor per 1 oktober 2022 omhoog”, staat in een mail aan de klanten. De impact van de tariefwijziging op de uiteindelijke energierekening verschilt volgens het bedrijf per klant. Dit is afhankelijk van de samenstelling van het gezin, het type woning, de genomen energiebesparings- en verduurzamingsmaatregelingen en het daadwerkelijke energieverbruik.

Volgens Essent behoort het nieuwe tarief „nog steeds tot de laagste in de markt”, omdat Essent „ook in deze moeilijke omstandigheden doet wat kan om de rekening zo betaalbaar mogelijk te houden”.

Nieuwe klanten

De nieuwe tarieven gaan gelden voor bestaande klanten. Nieuwe klanten betalen veel meer: op dit moment 0,84 euro per kilowattuur stroom en voor gas 3,98 per kubieke meter. Huishoudens die nu een contract bij Eneco afsluiten, lijken nog duurder uit te zijn. Zij betalen namelijk ruim 4 euro per kubieke meter gas en bijna 96 cent per kilowattuur enkeltarief. Wel hanteert Eneco nog een btw-tarief van 21 procent. Het kabinet heeft echter besloten om de btw op energie vanaf juli tijdelijk te verlagen naar 9 procent tot het einde van dit jaar. Volgens de website van de energieleverancier wordt die verlaging verrekend in de jaarnota. In de prijzen van Essent is de btw-aanpassing al verrekend.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws