Zwaar noodweer nadert Canarische Eilanden

 © ANP / MAURITIUS IMAGES GMBH

De regering van de Canarische Eilanden hebben de hoogste staat van paraatheid afgekondigd wegens vanuit het zuiden naderend noodweer dat kan uitgroeien tot een orkaan. De tropische depressie ontstond in de buurt van Kaapverdië en nam in noordelijke richting snel in kracht toe. Voor vrijdag werd al code oranje afgegeven.

Redactie

Het National Hurricane Center in Miami acht volgens de media de kans 80 procent dat de storm binnen 48 uur orkaankracht heeft. Het is niet waarschijnlijk dat de Spaanse eilandengroep de volle laag krijgt, maar er moet wel rekening worden gehouden met grote overlast door zeer harde wind en overvloedige regenval. Dat kan leiden tot overstromingen, omvallende bomen en schade aan huizen.

De Spaanse meteorologische dienst voorspelt dat komend weekeinde en ook maandag plaatselijk in een uur tijd 30 mm regen kan vallen en mogelijk meer dan 150 mm in 12 uur. De kleine westelijke eilanden, Tenerife en Gran Canaria lopen het grootste risico. Fuerteventura en Lanzarote zullen naar verwachting minder last hebben.

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws