Video: Rutte: kritiek op ‘onzichtbaarheid’ was meestal terecht

Rutte gaat in op kritiek over onzichtbaarheid. © Op1

Het was „meestal terecht” als er kritiek kwam op premier Mark Rutte dat hij tijdens crises onzichtbaar was, zegt hij in het programma Op1 vanuit het Catshuis. Onder meer tijdens de stikstofcrisis, de toeslagenaffaire of rondom de gasbevingen in Groningen kreeg hij meermaals die kritiek, erkent hij.

Redactie

Nu wil Rutte zich meer laten zien. „Daarom is het zo goed dat we hier zitten”, zei hij tegen interviewer Sven Kockelmann. Ook in de Tweede Kamer klonk tijdens de belangrijke debatten na Prinsjesdag vorige week de oproep aan Rutte om zich meer te laten horen, bijvoorbeeld over de gevolgen van de oorlog in Oekraïne.

De premier overwoog nog een toespraak te houden vanuit het Torentje. „Maar het nadeel is dan dat niemand iets terug kan zeggen.” Dat de premier tijdens de coronacrisis mensen vanuit het Torentje vroeg thuis te blijven was daarnaast „wel een heel heftig moment.” Maar Rutte wil niet uitsluiten dat een Torentjestoespraak „weer eens een keer nodig is.”

‘Te lang’

Volgens Rutte is de kritiek op het kabinet in tijden van crises veelal „dat het soms te lang duurt.” Zo duurde het erg lang voordat het kabinet mensen gerust kon stellen over de dure energienota. Maar de problemen, ook op het gebied van asiel en stikstof, zijn „uiterst complex”, zegt Rutte.

Kritiek moet het kabinet wel serieus nemen, zegt de premier. En waar dossiers ingewikkeld zijn en niet zomaar op te lossen zijn, moet het kabinet dat uitleggen volgens Rutte.

Hij liet zich maandagavond een uur lang interviewen vanuit het Catshuis, de officiële ambtswoning van de premier. Zo’n interview buiten campagnetijd komt niet vaak voor.

Opvolger Staghouwer

De ChristenUnie is volgens Rutte „heel ver” in de zoektocht naar een nieuwe landbouwminister, na het vertrek van Henk Staghouwer. Rutte zegt dat het zoeken naar een opvolger „heel snel” gaat en er „alles aan wordt gedaan.”

Wanneer de nieuwe landbouwminister aan de slag gaat, kan Rutte nog niet zeggen. Wel denkt hij „zo snel mogelijk.” Ook kan hij niet zeggen of er al een naam rondgaat. „Maar ik verwacht die heel snel te horen.”

Staghouwer stapte drie weken geleden op, nadat hij in de Tweede Kamer zwaar onder vuur kwam te liggen vanwege zijn teleurstellende perspectiefplannen voor de landbouw. Partijgenoot Carola Schouten, ook minister voor Armoedebestrijding, neemt sindsdien zijn taken waar. In het vorige kabinet was zij ook minister van Landbouw.

Italië

Ontwikkelingen in Italië zijn een „reden tot zorg”, zegt premier Mark Rutte over de verkiezingswinst van Giorgia Meloni’s radicaal-rechtse Fratelli d’Italia. Door haar partij en de rechtse partijen waarmee Meloni wil samenwerken „zijn dingen gezegd en gedaan waarvan je zegt: er is reden voor waakzaamheid”, aldus Rutte.

De premier heeft Meloni nog niet gefeliciteerd met haar overwinning, maar dat is volgens hem gebruikelijk pas te doen wanneer zij daadwerkelijk premier is. Hij zal overigens wel proberen samen te werken met Meloni. „Je moet niet naïef zijn, maar je moet haar wel een kans geven”, aldus de premier.

Rutte sprak zijn zorgen over Italië uit nadat hij Hongarije en Polen noemde. Die landen liggen al langere tijd op ramkoers met de rest van de Europese Unie, onder meer vanwege hun omgang met bijvoorbeeld de rechtstaat. De Europese Commissie wil Hongarije een sanctie opleggen van 7,5 miljard euro, om zo de Hongaarse president Viktor Orbán te dwingen corruptie en fraude in zijn land tegen te gaan.

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws