Gasprijs knalt fors omhoog om vrees sancties Moskou tegen staatsgasbedrijf in Oekraïne

 © ANP/HH

Moskou legt mogelijk sancties op aan het Oekraïense staatsgasbedrijf Naftogaz. Daarvoor waarschuwde het Russische Gazprom. Het dreigement zorgde voor beroering op de gasmarkt. De Europese gasprijs steeg kort voor de sluiting van de beurs met bijna 20 procent.

Redactie

Als de sancties worden doorgevoerd, zou Naftogaz geen doorvoerrechten meer kunnen betalen. Daardoor zou de gasstroom van Rusland via Oekraïne naar Europa mogelijk stil komen te vallen.

De waarschuwing komt te midden van een juridisch geschil over de doorvoer, en enkele uren na het ontstaan van lekken in de Nord Stream-pijpleidingen in de Oostzee, een incident waarbij mogelijk sprake is van sabotage.

Lees ook: Jetten: energiefirma moet prijsstijging nu al tijdig aankondigen

De gasprijzen sprongen omhoog. De prijs voor een megawattuur gas op de Amsterdamse gasbeurs schoot dik 19 procent omhoog naar 207 euro.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws