Oranje kan als groepshoofd bij de loting voor de EK-kwalificatie Engeland of Frankrijk treffen

Oranje viert de 1-0 overwinning op België. © ANP/HH

Nu de poulesfase van Nations League erop zit, is de potindeling voor de loting van de kwalificatie voor het EK 2024 in Duitsland bekend. Nederland geldt op 9 oktober in Frankfurt als groepshoofd, maar er kan met een beetje pech een zeer uitdagende loting volgen.

Redactie

In pot twee zitten namelijk onder andere de grootmachten Frankrijk en Engeland. Nederland heeft - net zoals Kroatië, Spanje en Italië - de garantie dat het in een poule van vijf landen terechtkomt. Dit omdat deze landen ook nog de Final Four van de Nations League moeten spelen.

Indeling

De indeling van de zes potten gaat op basis van de ranking na de groepsfase van de Nations League. Daarin stelden Frankrijk en Engeland teleur. Frankrijk werd in zijn groep derde, Engeland degradeerde zelfs door in een andere poule als laatste te eindigen. Beide grootmachten zijn daardoor in pot 2 beland, net als onder meer Oostenrijk, Tsjechië, Wales en Servië. In pot 3 zitten landen als Oekraïne, IJsland, Noorwegen en Zweden (dat Nederland weghield van het WK 2018). Uit pot vier zou Oranje ook nog onder meer Griekenland of Turkije ((dat in 2016 ten koste van Oranje naar het EK ging) kunnen loten. In pot vijf zitten bijvoorbeeld Slowakije, Noord-Ierland en Belarus.

Rusland ontbreekt bij de loting. Het land is door de UEFA vanwege de invasie in Oekraïne uitgesloten van deelname.

Plaatsing

De eerste twee landen uit iedere groep plaatsen zich rechtstreeks voor het EK dat in 2024 van 14 juni tot en met 14 juli plaatsvindt. Mocht dat niet lukken dan is het Nederlands elftal als groepswinnaar in de Nations League nog automatisch verzekerd van een plek in de play-offs, waarin ook nog drie tickets zijn te verdienen.

De kwalificatiewedstrijden worden gehouden tussen maart en november 2023.

Lees ook: ‘Hoeveelheid zorgen Van Gaal pas op 15 november duidelijk’

Van Gaal en Koeman niet bij EK-loting

Als geloot wordt voor het kwalificatietoernooi voor het Europees kampioenschap 2024 in Duitsland ontbreekt een Nederlandse bondscoach.

De huidige bondscoach Louis van Gaal zwaait af na het WK en hij zal geen enkele bemoeienis hebben met het EK. Ronald Koeman treedt pas in dienst op 1 januari 2023 en de KNVB vindt het onwenselijk om met een coach af te reizen die ten tijde van de loting niet in dienst is van de bond.

Omdat de KNVB ook nog steeds geen technisch directeur heeft aangesteld als opvolger van Nico-Jan Hoogma, die zo’n jaar geleden zijn officiële vertrek per 1 juli aankondigde, kan ook niet iemand met die functie de bond vertegenwoordigen.

Dus zendt de KNVB geen technisch afgevaardigde af naar de loting in Frankfurt. Wel zullen er andere KNVB’ers aanwezig zijn, die normaal ook bij dit soort gelegenheden aanschuiven zoals bijvoorbeeld bondsvoorzitter Just Spee, directeur Marianne van Leeuwen, teammanager Fernando Arrabal en perschef Bas Ticheler.

Gerelateerde berichten

Ander nieuws