Meta haalt netwerk van Russische fake news-verspreiders offline

Beeld ter illustratie. © ANP / SIPA PRESS FRANCE

Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, heeft laten weten zij een kwaadwillend netwerk van Russische gebruikers heeft verwijderd. Dit netwerk verspreidde stelselmatig fake news, onder meer door neppe nieuwsberichten te delen. Er werden zelfs volledig neppe versies van nieuwswebsites opgetuigd.

Redactie

Het Russische netwerk was met name actief in Duitsland, maar was ook gericht op andere Europese landen. Het netwerk kwam volgens Meta in mei van de grond en bestond uit circa 60 websites die verdacht veel leken op de websites van onder andere The Guardian, Bild en ANSA. Daar verschenen artikelen die Rusland bejubelden of kritiek leverden op Oekraïne en de Europese sancties tegen Rusland. Deze nepartikelen werden vervolgens gedeeld door vele nepaccounts en bots op sociale media, zoals Facebook, Instagram, Whatsapp, Telegram, Twitter en YouTube. Het netwerk was zelfs actief op change.org en kreeg regelmatig een steun in de rug van officiële Russische accounts.

Het zou gaan om meer dan 1600 accounts en 700 pagina’s op Facebook. Op Instagram ging het om een groep en 29 accounts. Desondanks hadden die pagina’s wel duizenden volgers op zowel Facebook als Instagram. De nepaccounts die de berichten deelden, deden dat opzettelijk op meerdere platformen, om zo legitiem mogelijk te lijken.

Ondanks eerdere detecties en acties van Meta bleef het netwerk onder steeds veranderende webpagina’s en accounts online, maar nu stelt Meta in een uitgebracht rapport dat zij het netwerk een genadeklap heeft gegeven. Meta heeft tevens overheden en de politie ingelicht, zo laat zij weten.

Een nepversie van de Duitse krant Der Spiegel. © META

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws