Chinese invloed op bedrijfsleven volgens AIVD een grote bedreiging; om welke Limburgse ondernemingen gaat het?
Inalfa in Venray is sinds 2011 in handen van Beijing Hainachuan Automotive Parts. — © Mara van den Oetelaar
De invloed van China in Nederland baart zorgen. Deskundigen en politici waarschuwen al jaren voor spionage, te grote afhankelijkheid en zelfs sabotage. Limburg telt ruim dertig bedrijven die, al dan niet deels, in handen zijn van Chinezen.
In het hele land zijn liefst 903 bedrijven voor minstens de helft eigendom van een Chinees moederbedrijf of de Chinese staat, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws en Follow the Money. Voor de inlichtingendienst AIVD is het haast ondoenlijk om ze allemaal op de radar te houden. ‘China is de grootste bedreiging voor de economische veiligheid in Nederland’, volgens het laatste jaarverslag van de dienst.
Eerst was China op jacht naar Europese kennis en technologie, de laatste jaren ligt de Chinese focus met name op afzet, afzetkanalen en vastgoed. In de periode 2018-2021 belandde bijna 90 procent van alle Chinese investeringen in Europa in slechts vier landen: het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en Nederland.
Kapitaal
Ook het Limburgse bedrijfsleven surft graag mee op de krachtige golven van het Chinese kapitaal. Vooral ondernemingen die actief zijn in de financiële en zakelijke dienstverlening, consumentenproducten, informatie/communicatie technologie, transport en infrastructuur.
Lees ook: Na de zonnepanelen, nu de windindustrie: China verovert het groene hart van het Westen
Vastgoed is inmiddels wat minder in trek omdat de politiek daar bedenkingen bij heeft. Zo vindt de Tweede Kamer dat de campussen in Nederland moeten worden beschermd tegen ongewenste overnames en invloed.
Ingrijpen
China-expert Jonathan Holslag vindt dat er inmiddels wel heel veel bedrijven in ons land een Chinese eigenaar hebben. Waaronder meerdere enorme containeroverslagbedrijven en rederijen in de Rotterdamse haven. „China heeft toegang tot onze markt en wil geleidelijk aan de logistieke ketens domineren. Dat mogen we niet zomaar laten gebeuren.”
Chinezen zijn happig op het verwerven van hoogwaardige kennis en technologie. Volgens de AIVD met name rondom halfgeleiders, computerchips. Verder zijn ze zeer actief op de energiemarkt (zonne- en windparken), in havens en op het spoor.
„Het is tijd voor ingrijpen”, zegt Holslag. „Wij zijn te afhankelijk van China en moeten snel beginnen om die afhankelijkheid af te bouwen. Anders betalen we daar later alleen nog maar een veel hogere prijs voor, zoals we dat nu doen bij Rusland.”
Chinese bedrijven in Limburg
De lijst van Chinese bedrijven in Limburg telt enkele grote namen, zoals chemiebedrijf Fibrant op Chemelot in Geleen, transportbedrijf KLG Europe in Venlo, VTech Europe in Weert en Inalfa Roof Systems in Venray.
Venlo is de Limburgse hotspot wat betreft Chinese invloedsfeer. De Chinezen zijn (deels) eigenaar van bedrijven als SE Logistics, GP Batteries, Bedshe International, Kalbas, Adell Technology, Hutchinson Ports en Hotel Noorderpoort.
De lijst bestaat verder uit Lycra Group (Kerkrade), GFO Europe (Melick), Sylvan (Horst), Cap III (Geleen), Yongli (Herkenbosch), Spark Prosperity (Horst), Nedschroef (Weert), Highsum Chemical (Urmond), Zinc Europe (Maastricht), Jingdong Logistics (Venray), Eagle Global (Kerkrade), Argenturen & Handelsmij Scheepers (Sevenum), BOB Consulting (Maastricht), BrosMed (Sittard), Yoshion (Sevenum), Proimage (Roermond), Anhui Yingliu (Echt), Adell Technology (Venlo), Walram Holding (Sittard), Geneo DX en Esson Group (Maastricht).