Motortest: BMW F 750 GS is drie motoren voor de prijs van één

© Michiel Snik

Maastricht -

In het zadel van de nieuwe, compacte BMW F 750 GS valt al snel op dat het best een stugge, agressieve wat Spartaanse motor is. Maar met een druk op de knop kun je dat compleet veranderen.

Michiel Snik

Dat is een beetje het bijzondere van deze ‘kleine’ GS: je hebt in feite drie motoren voor de prijs van één. Maar dan moet je er wel alle opties opzetten, zoals bij deze testmotor ook is gedaan. En die extra’s zijn bij BMW altijd best prijzig. Maar de meeste mensen die een BMW kopen, willen dan ook het gehele feestpakket erbij hebben.

Wij zijn dus op pad met de meest complete uitvoering die je maar kunt krijgen van de 750. Je hebt dan een waslijst aan accessoires die het motorrijden nog aangenamer maken. Zoals handvatverwarming, volledig elektronisch instelbare vering, cruise control en een quickshifter waardoor je tijdens het schakelen niet je koppeling hoeft te gebruiken. Vooral handig voor de zeer sportieve rijders die graag het circuit opzoeken. Maar je kunt dankzij alle extra’s ook eenvoudig het motorkarakter aanpassen voor als het regent (rain), je rustig wilt toeren (road), het zand wilt opzoeken (offroad) en wilt scheuren (dynamic). Standaard kost de F 750 GS net geen twaalf mille, de motor die voor ons klaar staat kost met alle extra’s ruim 15 mille.

Sportief karakter

Met de zon hoog aan de hemel en breed asfalt voor mij kies ik voor de meest sportieve modus, zet de vering in standje dynamic en lap op deze stille weg de verkeersregels even aan mijn motorlaars. Ondanks dat de staande tweepitter slechts 77 pk heeft, verrast het sportieve karakter van het 850cc blok. In één lijn trekt de motor door naar de 180 kilometer per uur om daarna wat rustiger, uiteindelijk de 190 aan te tikken.

Oké, deze BMW is geen volbloed racer, maar zeker een minder ervaren motorrijder heeft aan deze Duitser zijn handen meer dan vol. Wat wel een tikkeltje tegenvalt is de remkracht. Bij het sportieve karakter horen remmen die echt bijten, dat doet deze BMW niet. Achter moet je sowieso hard trappen om fors te vertragen en ook de remmen voor vragen om wat meer handkracht dan ik zou willen. Maar verder is er weinig aan te merken op deze lichte GS die heerlijk strak stuurt.

© Michiel Snik

In het weekje dat ik honderden kilometers de BMW mag uitproberen zit ook een pittige regendag. Maar er zit niet voor niets een standje ‘rain’ op deze bike, en die werkt perfect. De motor wordt bijna saai, zo voorzichtig hij plotseling op het gas reageert. Gelukkig is het een dag later weer droog.

Offroad

Als ik de dijkweggetjes opzoek om wat rustiger te genieten bedient het standje ‘road’ mij weer perfect. Het karakter verandert van straatvechter ‘dynamic’ in een uiterst vriendelijke toerfiets. Echt offroad kun je vrijwel nergens in Nederland en de plekken waar dit nog wel kan, worden schaarser. Ook over de grens in Duitsland worden steeds meer natuurgebieden gesloten voor motoren. Maar voor de offroadmodus die op deze GS zit is de motor niet echt gebouwd. Het voorwiel is daarvoor met zijn 19 inch ook te klein, deze BMW houdt meer van een harde ondergrond. Maar voor wie het wil, kun je er dus mee het zand in en daarmee heb je een straatvechter, een toermotor en een offroadbike voor de prijs van één fiets.

De elektronica is dik voor elkaar bij deze motor. En vanuit het zadel kun je relatief eenvoudig alle gewenste informatie over de motor op het duidelijke TFT dashboard toveren. Van bandenspanning tot de instelling van de vering, brandstofverbruik, actieradius, rijmodus maar uiteraard ook snelheid en de toeren die de staande tweecilinder produceert. Als je tank leeg begint te raken verschijnt plots heel erg nadrukkelijk groot in beeld dat je de benzinepomp moet opzoeken. Maar als je je netjes aan de verkeersregels houdt kan het vrij lang duren voordat je de 15 liter brandstof die je kunt meenemen hebt verbruikt. Je kunt met een litertje dure benzine moeiteloos 25 kilometer ver komen.

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws