Gratis activiteiten in meer dan veertig molens in heel Limburg

 © Marie José Verheijen.

Maastricht -

De Limburgse Molendag vindt op zondag 2 oktober van 11.00 tot 16.00 weer plaats. Geïnteresseerden kunnen dan molens en molenaars in de provincie in actie zien.

Er zijn deze dag 45 molens gratis te bezoeken in Noord-, Midden- en Zuid-Limburg. Iedereen kan ontdekken hoe een molen werkt. Bijna overal geven molenaars en molengidsen uitleg. Daarnaast zijn er op diverse plekken demonstraties en molenrijke wandel- en fietsroutes. Ook wordt er volop graan gemalen en soms zelfs ter plekke verwerkt tot allerlei lekkernijen.

Wind- én watermolens

Dankzij het herfstige oktoberweer is er tijdens de Limburgse Molendag meestal genoeg wind om de windmolens flink te laten draaien. Watermolens zijn deze dag ook geopend voor publiek. De Frankenhofmolen in Vaals en de geheel nieuw gereconstrueerde Weverslose volmolen aan de Loobeek in Merselo worden getipt als bezienswaardigheid.

Bij veel molens worden pannenkoeken, vlaaien, broden, pizza’s en zelfs balkenbrij (Baarlo) gebakken. Op de 150-jarige molen de Windlust in Roeven wordt walnotenolie geslagen. Er is ook muziek. Koren klinken op de molen in Merselo en in Ittervoort op de Schouwsmolen speelt het Luciakwartet een arrangement van Zingendje stein, het molenlied van Gé Reinders speciaal gecomponeerd voor het vijftigjarige Gilde van Vrijwillige Molenaars.

Organisatie

De Limburgse Molendag is een initiatief van de Molenstichting Limburg en het Gilde van Vrijwillige Molenaars afdeling Limburg en wordt mede mogelijk gemaakt door het Huis voor de Kunsten Limburg en de Provincie Limburg.

Alle geopende molens en activiteiten staan op www.limburgsemolens.nl.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Meest gelezen

Gemeenteberichten