Formule 1-team Verstappen beticht van overschrijden budgetplafond

Max Verstappen na het behalen van zijn eerste wereldtitel eind vorig jaar. © ANP

Singapore -

Het Formule 1-team van Red Bull Racing zou afgelopen seizoen het budgetplafond hebben overschreden. Dat melden de Italiaanse krant Gazzetta dello Sport en het Duitse blad Auto, Motor und Sport vrijdag.

Redactie

Red Bull zou meer hebben uitgegeven dan de maximaal toegestane 145 miljoen dollar om de auto’s van Max Verstappen en Sergio Pérez te ontwikkelen en tijdens het jaar te verbeteren. De Nederlander veroverde afgelopen seizoen de wereldtitel na een zinderend gevecht met Mercedes-coureur Lewis Hamilton, dat pas tijdens de slotronde van de laatste race werd beslist.

Teambaas Christian Horner van Red Bull ontkende vrijdag na de eerste vrije training voor de Grote Prijs van Singapore dat zijn renstal meer heeft uitgegeven dan toegestaan. „We hebben alle financiële gegevens in maart ingeleverd bij de internationale autosportfederatie FIA. Ik denk dat onze uitgaven onder de grens zijn gebleven, maar het is aan de FIA om daarover te oordelen. Ze kijken naar de gegevens van alle teams, dat is een enorme klus”, zei Horner tegen onder meer Sky Sports. Volgens hem brengt de FIA volgende week de resultaten naar buiten. „Dat moment is al een paar keer verschoven, want ze moeten heel veel zaken doorlopen.”

Discussies

Afgelopen jaar moesten de Formule 1-teams zich voor het eerst houden aan een maximum wat betreft de uitgaven. Volgens Horner zijn er tijdens het seizoen heel wat discussies geweest tussen de FIA en de teams om de regels te verduidelijken. „We hadden te maken met nieuwe en zeer complexe regels. Het gaat dan om de interpretatie en toepassing daarvan. Hoe langer we daarmee werken, hoe makkelijker het wordt. Ik heb vertrouwen in de cijfers die wij hebben ingediend.”

Overschrijding van het budgetplafond met maximaal 5 procent zou worden gezien als een kleine overtreding, waar mogelijk alleen een boete voor staat. Renstallen die de grens aanzienlijk hebben overschreden, moeten vrezen voor puntenaftrek of inperking van het budgetplafond. Onduidelijk is voor welk seizoen die puntenaftrek dan zou gelden, maar de kans lijkt nihil dat de FIA de eindstand van 2021 nog gaat veranderen.

Lees ook: Er liggen in Singapore nog genoeg valkuilen voor Verstappen op weg naar de WK-titel: ‘Het gaat hier vooral om één snelle ronde in de kwalificatie’

De autosportfederatie heeft nog niet gereageerd op de berichten in de media. Volgens de Gazzetta dello Sport hebben drie teams het budgetplafond overschreden, waaronder Red Bull. Het Duitse magazine spreekt van twee teams: Red Bull en Aston Martin.

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws