Nicaragua verbreekt diplomatieke banden met Nederland

Daniel Ortega, president van Nicaragua. © AFP

Nicaragua verbreekt de diplomatieke banden met Nederland per direct. Dat valt te lezen in een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken, die onder meer via de tv-zender Viva Nicaragua naar buiten is gebracht.

Redactie

In de verklaring wordt „het Koninkrijk der Nederlanden” ervan beticht zich „herhaaldelijk bemoeizuchtig, interventionistisch en neokoloniaal” te hebben opgesteld. Aanleiding voor de stap zou een bezoek zijn van de Nederlandse ambassadeur in het gebied, Christine Pirenne, die werkt vanuit Costa Rica. Zij zou „de Nicaraguanen hebben toegesproken alsof Nicaragua een Nederlandse kolonie is”, zei president Daniel Ortega. Hij verwees ook naar de beslissing van Nederland in 2018 om geen geld meer te steken in de bouw van een ziekenhuis in de stad Bilwi.

Volgens Ortega heeft Nederland „Nicaraguaanse families beledigd en blijft ze die beledigen, met bedreigingen en opschorting van werken voor het algemeen welzijn, zoals ziekenhuizen voor inheemse mensen en mensen van Afrikaanse afkomst.”

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken kon zaterdagochtend nog niet op de stap van het Midden-Amerikaanse land reageren.

Ons land heeft geen ambassade meer in Nicaragua, alleen een consulaat in Managua.

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws