De veelzijdigheid van Spaanse paellarijst: zo maak je arroz meloso

Arroz meloso met chorizo en tomaat. © Kookstudio Philippi

Zeg ‘Spaanse rijst’ en we denken meteen aan paella, de goudgele rijstklassieker uit de regio Valencia. Er is meer!

Janneke Philippi

Zo’n tien jaar geleden reden we even buiten de stad Valencia door de immense rijstvelden waar de traditionele paellarijst wordt verbouwd. Dat paellarijst voor veel meer wordt gebruikt dan paella is nauwelijks bekend buiten Spanje. Zo komt er bij ons regelmatig arroz meloso op tafel. Daar waar paella droog gekookt wordt met de kenmerkende krokante korst socarrat, blijft arroz meloso nog wat vloeibaar. Vergelijk het met risotto, maar dan zonder boter en kaas, en heel puur van smaak.

VochtPaellarijst heeft net als risotto een enorm absorberend vermogen. De korte, ronde korrel neemt vocht goed op. Paellarijst is te vinden in het rijstschap en kan eventueel worden vervangen door risotto.

Net als paella en risotto kent arroz meloso veel varianten. Chorizo en groenten vormen altijd mijn basis. Ik gebruik ook graag gerookt paprikapoeder, dat tegenwoordig in veel supermarkten bij de specerijen verkrijgbaar is. Er zijn verschillende soorten gerookt paprikapoeder, van mild tot heel pittig. Kies wat je voorkeur heeft – ik houd wel van wat pit! – en proef ook tijdens het koken. Vervang gerookt paprikapoeder vooral niet door gewoon paprikapoeder, dat een heel ander aroma heeft. Laat het dan liever weg.

Recept: arroz meloso met chorizo en tomaat

Aantal personen: 4Bereidingstijd: 40 minuten

Ingrediënten

- 200 gram chorizo- 2 rode puntpaprika’s- 2 tenen knoflook- 3 eetlepels olijfolie- 400 gram trostomaten- 2 theelepels gerookt paprikapoeder- 300 gram paellarijst- 1,2 liter groentebouillon- 150 gram tuinerwten uit de diepvries (ontdooid)- 2 takjes platte peterselie

BereidingSnijd de chorizo in blokjes en de paprika’s in reepjes. Hak de knoflook fijn. Verhit in een ruime koekenpan de olijfolie. Bak de chorizo met de paprika en de knoflook in 5 minuten zachtjes uit. Snijd intussen de tomaten in blokjes.

Schep de tomaten met het gerookt paprikapoeder door het chorizomengsel. Bak dit 10 minuten zachtjes, tot de tomaten boterzacht zijn. Schep de paellarijst door het chorizo-tomatenmengsel en bak dit tot de korrels glanzen. Schenk er vervolgens de bouillon in drie porties bij; laat de rijst elke portie zachtjes kokend opnemen voor je de volgende portie toevoegt. Roer regelmatig.

Voeg met de laatste portie bouillon de erwten toe en kook ze in de rijst knapperig gaar. Hak de peterselie grof. Neem de rijst van het vuur als hij nog vloeibaar is. Breng de arroz meloso op smaak met zout en peper, en bestrooi het geheel met de grof gehakte peterselie.

TipPaella en ook arroz meloso zijn ideale gerechten om restjes op te maken. Chorizo is mijn favoriete basissmaakmaker, daarnaast gaan vis, garnalen of kip, tomaten, paprika, tuinbonen, artisjokken en sperziebonen vaak in onze Spaanse rijstfavorieten.

Wist je dit?De rijstvelden bij Valencia liggen zo’n 20 kilometer ten zuiden van de stad, in het indrukwekkende natuurreservaat Albufera.

Lees ook: Een zoete starter na de zomerstop met appel en pompoen

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws