Universele oplader krijgt steun Europees Parlement

 © ANP

Straatsburg
ANP

Het Europees Parlement steunt het afdwingen van een universele oplader voor nieuwe telefoons en andere apparaten in de Europese Unie.

Als de EU-landen ook definitief instemmen, kunnen EU-burgers over twee jaar voor ieder apparaat een USB-C-adapter gebruiken.

Ook iPhones en andere Apple-producten moeten aan de USB-C, ondanks het verzet van het Amerikaanse bedrijf. Laptops gaan ook onder de nieuwe regels vallen, al krijgen fabrikanten daarvoor wat meer tijd.

Afval

De komst van een universele oplader moet het consumenten gemakkelijker maken. Nu moeten zij nog verwarrend veel verschillende laders aanschaffen en daarvoor steeds de portemonnee trekken. De nieuwe regel scheelt ook een berg afval, hopen voorvechters.

De EU werkt al ruim tien jaar aan het terugdringen van het aantal opladers. Eerder hoopte zij dat fabrikanten zelf een gezamenlijke stekker zouden kiezen, maar dat kwam er maar niet van. Nu het Europees Parlement heeft ingestemd, is het woord aan de EU-landen. Die bereikten voor de zomer al een principeakkoord met het parlement.

Niet duurzaam

PvdA-Europarlementariër Lara Wolters viert de komst van de universele oplader. De nieuwe regels voorkomen volgens haar weinig duurzame „onnodige productie” en beschermen consumenten tegen elektronicareuzen. Fabrikanten „veranderen hun opladers vaak alleen maar om consumenten te verplichten een nieuwe te kopen”.

Haar CDA-collega Toine Manders is nog niet tevreden. Hij wil ook een standaardlader voor elektrische fietsen en gereedschap en een standaard voor draadloos opladen. „We reguleren nu vooral het verleden, niet de toekomst.”

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws