Elk huishouden krijgt 190 euro korting op energierekening in november en december

 © Getty Images

De overheid gaat de pijn van een hoge energierekening voor de Nederlandse huishoudens verzachten. Elk huishouden ontvangt voor november en december een vaste korting op de energierekening van 190 euro per maand. Deze compensatie wordt verrekend via de energieleveranciers. Dat heeft het kabinet zojuist bekendgemaakt.

Redactie

De tegemoetkoming van het rijk komt naast de vaste energietarieven die vanaf 1 januari gaan gelden. Er is in het nieuwe jaar sprake van een prijsplafond op energie voor alle huishoudens. Voor gas wordt het maximale tarief 1,45 euro per kuub tot een verbruik van 1200 kuub. Voor elektriciteit wordt het maximale tarief verlaagd tot 0,40 euro per KWh en het maximale verbruik verhoogd tot 2900 kWh.

Voor het energieverbruik boven dat plafond, betalen huishoudens het tarief zoals in het energiecontract.

Lees ook: Prijsplafond energie definitief, maximumprijs voor stroom fors lager

Steun voor mkb’ers

Het kabinet gaat ook energie-intensieve mkb’ers - zoals bakkers - tegemoetkomen met steunmaatregelen, die nog precies ingevuld moeten worden. Dat meldt minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat). De regeling treedt waarschijnlijk pas begin 2023 in werking.

De tegemoetkoming is gebaseerd op het energieverbruik en de omzet van een ondernemer. De compensatie bestaat dan uit een deel van de kostenstijging dit jaar en in 2023. Het energie-intensieve mkb ontvangt steun ter grootte van een nog te bepalen percentage van de stijging van de energieprijs (gas en elektra). Daar zit wel een maximum aan, vanwege Europese regels voor staatssteun.

Kleinere kantoren en zzp’ers kunnen net als huishoudens gebruikmaken van het tijdelijke prijsplafond, de zogenoemde kleinverbruikersregeling, zegt Adriaansens.

„Ondernemers zijn vaak net als consumenten bereid om stappen te zetten met besparen en verduurzamen, maar ontkomen vanwege de aard van hun productieproces of type dienstverlening soms simpelweg niet aan een hoog, oftewel intensief, energieverbruik terwijl ze in de kern een gezonde bedrijfsvoering hebben”, zegt de minister. „Bovendien is het niet voor iedere mkb’er meer mogelijk om zijn prijzen genoeg te verhogen om de extra energiekosten te dekken én voldoende afzet te behouden. Daarom komt het kabinet nu met extra ondersteuning via deze regeling.”

Pas in 2023

Het kabinet verwacht de voorwaarden qua doelgroep, het totale budget, de percentages en de maximale steun per onderneming op korte termijn bekend te kunnen maken. Een dergelijke regeling moet namelijk voldoen aan Europese staatssteunregels en goedgekeurd worden door de Europese Commissie. „Daardoor kan daadwerkelijke openstelling via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland duren tot het begin van 2023.”

Omdat voor die tijd bedrijven ook al zouden kunnen omvallen, kijkt het kabinet nog naar manieren om sneller steun uit te kunnen delen. De opties daarvoor worden ’zo snel mogelijk’ uitgewerkt, laat het ministerie weten. Te denken valt aan belastinguitstel of garanties voor leningen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws