Ex-vrouw onthult schilderij Peter R. de Vries

Peter R. de Vries. © ANP

Na maanden van werk heeft Jacqueline de Vries woensdag haar schilderij onthuld met daarop het portret van Peter R. de Vries. De kunstenares wilde haar voormalige echtgenoot „liefdevol, trots en nieuwsgierig” op het doek zetten. „Ik heb het met veel liefde gemaakt.”

Redactie

Op Instagram deelt Jacqueline, die 35 jaar met Peter was getrouwd, het kunstwerk. Ze schrijft daarbij: „Begin van dit jaar groeide de behoefte om hem te schilderen. Belangrijk voor mij was dat ik hem wilde schilderen zoals ik hem herinner: liefdevol, trots en nieuwsgierig.”

Peters ’nalatenschap’ heeft Jacqueline proberen weer te geven aan de hand van krantenartikelen die betrekking hebben tot zowel zijn leven als carrière. „Ik ben begonnen met het verwerken van zijn originele geboortekranten: De Telegraaf (zijn eerste werkgever), De Volkskrant en het Algemeen Handelsblad (NRC) van 14 november 1956. Ik ben geëindigd met De Telegraaf, van de dag dat we afscheid van hem hebben moeten nemen in Carré.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hartverwarmend

Bovendien heeft Jacqueline brieven en reacties verwerkt van burgers, die waren neergelegd bij de bloemenzee in de Lange Leidsedwarsstraat – waar Peter vorig jaar zomer werd neergeschoten – en bij Carré. „Het was troostend en hartverwarmend hoe Nederland massaal heeft gereageerd. Peter was met regelmaat de waakhond over politie en justitie, zijn grote rechtvaardigheidsgevoel was zijn belangrijkste drijfveer.” Om die kant te belichten, heeft de de kunstenares ook delen van het Wetboek van Strafrecht verwerkt in het portret.

Het schilderij blijft in de familie, maar gaat ’in bruikleen’ naar het museum Beeld en Geluid, naast het Mediapark in Hilversum. „Een prachtige plek waar iedereen het kan zien. Ik heb het met veel liefde gemaakt voor onze fantastische kinderen Kelly en Royce. Het was voor mij een mooi en helend proces, het is Peter zoals ik hem altijd zal herinneren.”

Ook hun zoon Royce deelt het schilderij op sociale media. „Vandaag heeft mijn moeder dit schilderij van mijn vader onthuld. Ze heeft hem op een prachtige manier neergezet, echt zoals wij hem kennen. Trots!”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws