Een speeddate met lezers: ‘Sommige lezers waren zo lief dat ik ze een doosje had willen doen om mee naar huis te nemen’

Geertje Claessen (41) woont samen met haar vriend Jeroen, samen hebben ze een pleegzoontje, ‘Harrie’. © Loraine Bodewes

COLUMN - Ik weet dat u dit leest, want dat heeft u mij verteld. Op de Abonneedag, de dag waarop wij 250 lezers mochten verwelkomen in ons nieuwe pand in Maastricht. Vooruit, ik moet bekennen dat u niet allemáál bekend was met mijn stukjes, maar ik ben ervan overtuigd dat ik uw nieuwsgierigheid gewekt heb, en zie: ik heb gelijk!

Geertje Claessen

Weet u, zo’n column – ik schrijf hem, kiep ’m over de heg bij de eindredacteur en tegen de tijd dat deze Zine bij u op de mat valt, ben ik vergeten dat mensen hem daadwerkelijk lezen.

Totdat ik de mails ontvang. „Ongelooflijk hilarisch, je column”, schrijft een lezeres naar aanleiding van mijn laatste stukje over opvoeden. Zij sleurde vroeger zelf drie (!) koters door de winkel en begrijpt dus precies hoe zwaar dat kan zijn.

Wijntje

Maar heer P. (73) mailt mij dat hij zich ernstig zorgen maakt over Harrie en zijn alcoholistische pleegmoeder. Omdat ik had geschreven dat ik na een enerverende excursie naar de supermarkt ging kijken of de wijn wel koud lag. Zo lief, die bezorgdheid en ik heb dhr. P. per ommegaande gerust kunnen stellen; nu zijn we dikke vrienden. Ik denk dat ik hem binnenkort uitnodig voor een wijntje.

Ook lezer J. komt met goede raad. Ik vrees dat ik de ironische ondertoon in mijn stukje niet genoeg heb aangezet, want hij neemt mijn woorden letterlijk. Hij vindt dat ik enkel fout gedrag beloon en raadt mij aan om ‘het kereltje’ eens een corrigerende ‘tik’ te verkopen (die aanhalingstekens om dat woordje tik beangstigden mij nog het meest).

Een corrigerende tik is sinds 2007 bij de wet verboden en ik dank de heer J. voor de mogelijkheid om dit nog eens onder de aandacht te brengen. Slaan beschadigt kinderen onherstelbaar. Wilt u desondanks uw kinderen ‘tikken’, heer J., leg dan een gedegen spaarrekening aan, zodat zij later een team van psychologen kunnen betalen.

Maar goed, die Abonneedag dus. Ik ging speeddaten met lezers en keek er erg naar uit om u te ontmoeten. Ook hoopte ik inmiddels vurig dat de heren P. en J. zich zouden melden.

Ha(r)telijk

Dat bleek niet zo te zijn, maar toch was het gezellig. Ik ontmoette trouwe lezers, die me zeiden uit te kijken naar mijn stukjes. Die Harrie de groetjes deden. Die me complimenteerden met mijn illustraties in LS. Of die goede tips gaven over hoe we de krant nóg beter kunnen maken. Een van de laatste groepjes, toen ik toch tamelijk gaar begon te worden, was zo hartelijk dat ik deze lezers in een doosje had willen doen om mee naar huis te nemen. Om af en toe, op een slechte dag, onder het dekseltje te kunnen gluren.

En tja, er was ook één koppel waarmee ik niet meteen een klik had. De vrouw – ik meen dat zij Karin heette – droeg onder haar arm een Belgische krant en nog voor het groepje zich goed en wel verzameld had, begon zij uit te leggen waarom Het Belang zo veel beter is. Ik durf hier best wel op te schrijven dat ik haar niet zo aardig vond, want deze column las ze toch niet (zo vertelde ze mij zonder omwegen), want die vond ze maar stom. Vervolgens begon ook haar man te oreren, terwijl de rest van mijn dategroepje er geen speld tussen kreeg. Het werd tamelijk gênant toen zij een arme lezeres die mij iets wilde vragen telkens in de rede bleven vallen. U begrijpt, toen heb ik éven een corrigerende tik moeten uitdelen.

Notitie voor dhr. J.: dat laatste was dus wéér ironisch.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws