Rusland en Wit-Rusland vormen ‘regionale troepenmacht’

Aleksandr Loekasjenko en Vladimir Poetin. © EPA

Wit-Rusland en Rusland hebben besloten om een regionale troepenmacht te vormen. Dat heeft de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko bekendgemaakt tijdens een veiligheidsvergadering, zo melden Wit-Russische staatsmedia.

Redactie

Tijdens de vergadering vertelde hij over een recente ontmoeting met de Russische president Poetin in Sint-Petersburg. Daar zouden de twee overeengekomen zijn om een regionale troepenmacht te vormen, om ‘de westelijke grenzen van de Uniestaat’ te beschermen. Volgens Loekasjenko zouden de spanningen zo zijn opgelopen dat de formatie ervan twee dagen geleden is ingezet.

„Dit is allemaal volgens onze documenten. Als het dreigingsniveau het huidige niveau bereikt, zoals nu, beginnen we de groepering van de uniestaat in te zetten”, aldus Loekasjenko.

Aldus hem is de kern van deze troepenmacht Wit-Russisch, al zouden ruim duizend Russische militairen gelegerd kunnen worden in Wit-Rusland. Op beelden die rondgaan op sociale media zijn transporten van Russische tanks te zien, al zijn die beelden niet onafhankelijk te verifiëren.

Lees ook: Oekraïne onder vuur: ‘Het is het engst sinds 24 februari’

De aankondiging van een regionale troepenmacht komt gelijktijdig met een beschuldiging richting Oekraïne. Volgens Loekasjenko zou Kiev van plan zijn om Wit-Rusland aan te vallen. Wit-Rusland geldt als een van de laatste bondgenoten van het Kremlin, het land heeft ook te maken met harde sancties vanuit het Westen.

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws