Glastuinbouw waarschuwt voor minder Nederlandse groenten en fruit
De glastuinbouw komt in grote problemen door de hoge energieprijzen. — © ANP
Bijna een derde van de glastuinbouwondernemers in Nederland kan zijn rekeningen niet meer betalen of komt op korte termijn in liquiditeitsproblemen.
Mede hierdoor zullen er de komende tijd minder Nederlandse groenten, fruit, bloemen en planten op de markt beschikbaar zijn. Dat concluderen de ondernemersorganisaties Plantum en Glastuinbouw Nederland na een enquête onder hun leden.
Verschraling
Zij voorzien dat het productaanbod in de schappen zal verschralen. Naar verwachting moet 8 procent van de ondervraagde ondernemers in de glastuinbouw dit jaar nog faillissement aanvragen. De brancheorganisaties waarschuwden eerder al voor de desastreuze gevolgen van de extreem hoge gas- en elektriciteitsprijzen, als de overheid geen maatregelen neemt.
Telers van potorchideeën worden momenteel het hardst getroffen. Inmiddels is een kwart van de productie noodgedwongen gestopt. Veel van deze telers voorzien dat ze arbeidsplaatsen moeten gaan schrappen.
Plantum en Glastuinbouw Nederland waarschuwen ook voor „grote gevolgen” voor de positie van Nederland als belangrijke leverancier in de Europese markten van tuinbouwproducten en kastechnologieën. „En voor de ontwikkeling van noodzakelijke duurzame innovaties.”
Overleven
De organisaties wijzen erop dat omliggende landen hun ondernemers inmiddels tegemoetkomen met „extra robuuste” compensatiemaatregelen. „Hierin kan Nederland gezien haar positie in Europa niet achterblijven. Bedrijven zitten in de overlevingsmodus en er zijn onvoldoende financiële mogelijkheden en stimuleringsmogelijkheden om te blijven investeren in de noodzakelijke transities”, stellen de belangenclubs.
Lees ook: Paprikateler Erik (37) over energiecrisis: ‘Dit is een achtbaan waar je niet in wilt zitten’
Royal FloraHolland, ‘s werelds grootste bloemenveiling, zei eerder op een terugval van zo’n 40 procent in bloemen- en plantenproductie bij Nederlandse kwekers te rekenen. Dat komt doordat bedrijven in de branche door de hoge energieprijzen failliet gaan of vrijwillig stoppen.
Gerelateerde berichten
Ander Nieuws
Zaalvoetballer Ishak Belhaj (29) knokte zich via de straat naar de Nederlandse top met Tigers
Dorpshuis Sweikhuizen blijft toch langer open, maar verenigingen moeten straks mogelijk verkassen
Handballers Bevo verliezen van nieuwe aanwinst: op jacht naar minuten trekt Destin van Dijk (21) naar Panningen