Nederland levert extra luchtafweerraketten aan Oekraïne: boekwaarde 15 miljoen euro

het NAM-terrein aan de Leeweg is een luchtafweerraket geplaatst voor de Nuclear Security Summit (NSS) in Noordwijk in 2014. © ANP

Nederland gaat extra luchtafweerraketten leveren aan Oekraïne. Op die manier moet het land zich beter kunnen afweren tegen Russische raketten. Dat heeft minister Kasja Ollongren (Defensie) bekendgemaakt bij een NAVO-vergadering in Brussel. De raketten hebben een boekwaarde van vijftien miljoen euro. „Het is een stevige bijdrage.”

Alexander Bakker

Normaal gesproken is Den Haag terughoudend met het verschaffen van informatie over concrete steun aan Oekraïne, maar deze keer maakt het kabinet een uitzondering. NAVO-landen willen zo laten zien dat de recente Russische rakettenregen niet zonder gevolgen blijft. „Het enige resultaat dat Poetin bereikt is dat wij door dit soort aanvallen nog meer gaan leveren”, zegt minister Ollongren.

De raketten zullen worden gebruikt in door andere landen aangeleverd materieel voor luchtafweergeschut. Over het precieze aantal en het type raketten doet de D66-bewindsvrouw geen uitspraken. Ook andere landen hebben in de marge van de tweedaagse NAVO-vergadering van defensieministers nieuwe toezeggingen gedaan voor leveringen aan Oekraïne. Nederland overweegt verder om uitrusting te schenken die het Oekraïense leger kan gebruiken tijdens de winter. „We kijken naar het hele pallet van wat Oekraïne nodig heeft. Op veel vlakken kunnen we leveren.”

Lees ook: Rusland gokt op Iraanse killerdrones, maar Oekraïne slaat terug

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws