Video: Activisten gooien soep over een Van Gogh in museum Londen

Activisten bekladden Van Gogh-schilderij. © Instagram / just.stopoil

Activisten hebben in Londen tomatensoep over een schilderij van Vincent van Gogh gegooid. Het gaat om het werk Zonnebloemen, dat in het museum The National Gallery hangt.

Redactie

The National Gallery meldt dat de lijst van het schilderij beperkte schade heeft opgelopen en dat het werk zelf, dat beschermd wordt door een glasplaat, onbeschadigd is.

De actiegroep Just Stop Oil heeft een video van het incident op sociale media geplaatst. Op de video is te zien dat de soep van het glas afdruipt. De twee activisten hebben na het gooien van de blikken soep zichzelf vastgelijmd aan de muur waar het schilderij hangt.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De politie laat weten ter plaatse te zijn en dat de twee activisten zijn aangehouden. Agenten proberen hen los te krijgen. De actiegroep heeft de afgelopen dagen ook wegen geblokkeerd rond het Britse parlement.

Van Gogh schilderde Zonnebloemen in 1888 in het Franse Arles. De waarde wordt geschat op ruim 85 miljoen euro. Er zijn vijf versies van. The National Gallery meldt dat Van Gogh zijn huis ermee wilde opsieren omdat zijn vriend Paul Gauguin destijds langs zou komen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws