Hute-te-tuut (76) over de kermis en de FCNAVKEMOVKG

Ruth Schouwenberg. © Jos Verbong

Ruth Schouwenberg

Een paginagrote advertentie in De Limburger: ‘Kermis Venlo met nieuwe acties & attracties’. Hoera kermis, leuk met de kleinkinderen, niet leuk voor de portemonnee. Vorig jaar in Venlo keek ik met open mond naar de hoge prijzen, dit jaar was het in Tegelen net zo erg. Drie euro voor een autoritje, vier voor trampolinespringen, een suikerspinnetje drie euro. Acht euro, ja, u leest het goed, acht euro voor eendjesvissen of blikgooien. Werkelijk belachelijk of netter gezegd, van de pot gerukt. De eendjes en blikken hebben we gelaten voor wat het was. Evengoed, we waren, zonder paling voor opa of sjtaaf voor oma, in een mum van tijd veertig euro kwijt en kwamen we, ondanks het zonnetje, van een koude kermis thuis.

Een kermisexploitant verwees desgevraagd naar de hoge standprijzen van gemeente Venlo. Daar wou ik wel eens het fijne van weten. Hupsakee, mailtje naar de gemeente. Enkele maanden later, dus best wel snel, ontving ik antwoord van een medewerker Vergunningen en Bijzondere Wetten van de gemeente Venlo namens Stichting Behoud en Advies Limburgse Kermissen. Een stichting die o.a. kermissen in Groot-Venlo (behalve Belfeld) organiseert. Onderstaand een samenvatting van zijn reactie:

Terecht merkt u op dat de prijzen hoog zijn, maar het is niet de Gemeente die hoge pachtsommen vraagt, integendeel zelfs. Onze bedrijfstak heeft tijdens corona volledig stil gelegen en de tegemoetkoming was voor velen ver onder de maat. Nu hebben we te kampen met enorme kostenstijgingen. Of dit nu door de naweeën van corona komt of de Oekraïense oorlog, blijft om het even, feit is dat we deze kosten helaas aan onze klanten moeten doorberekenen om een gezonde bedrijfsvoering te kunnen blijven houden.

Vervolgens gaat het nog over brandstofprijzen, aggregaten die op dure diesel moeten draaien, veiligheidskeuringen, aanvoer van kermisprijzen zoals pluche beren vanuit China in té dure zeecontainers, personeelskosten, verzekeringen, belastingen en rentes. De heel begrijpelijke, uitgebreide reactie stuur ik u graag toe.

Begrijpelijk of niet, hier MOET tegemoet gekomen worden door de regering. Het is 2022, hier hebben wij Nederlanders RECHT op! We hebben toeslagen en steunpakketten voor energie, huur, zorg, school, kinderopvang, sport, cultuur, huisdieren, bejaarden, die kermis kan er ook nog wel bij. Financiële compensatie, niet alleen voor kermisexploitanten, maar ook voor kermisgasten, de zogenaamde FCNAVKEMOVKG.

Haha, wat het nu ook mag kosten op de Venlose kermis, ik ben blij dat ik geen (reuzen)raddraaier ben en dat ik lijd aan veloxrotafobie, scheelt mij een hoop geld. Fijne herfstvakantie!

Ruth Schouwenberg-Dings

Reacties: schouwdings@hetnet.nl.

Meest gelezen

Gemeenteberichten