Defensie laat onderzoek doen naar nalatigheid mortierongeval Mali

Ter illustratie: een 60mm-mortier uit de hand afgevuurd door een militair. © ANP

Er komt een onafhankelijk onderzoek naar mogelijk nalatig handelen van Defensie bij het mortierongeval in Mali in 2016 waarbij twee militairen om het leven kwamen en een derde zwaargewond raakte. Dat heeft minister Kajsa Ollongren (Defensie) de Kamer laten weten.

Redactie

Onlangs meldde het radioprogramma Argos dat de ambtelijke top van het ministerie niets voelde voor een onderzoek naar mogelijke ’nalatigheid of verwijtbaar handelen’ in aanloop naar het mortierongeluk. Terwijl toenmalig minister Jeanine Hennis dat van „essentieel belang” vond.

Ollongren laat nu op vragen van de SP weten dat er toch onderzoek komt. „Daarom stel ik een onafhankelijke commissie in om te onderzoeken of en hoe eventueel individueel nalatig en/of verwijtbaar handelen kan worden vastgesteld en hier tevens opvolging aan te geven”, schrijft de minister.

Extern onderzoek

Na het ongeval in Mali liet Defensie wel extern onderzoek doen. Maar de commissie onder leiding van voormalig Shell-topman Jeroen van der Veer deed geen onderzoek naar nalatig of verwijtbaar handelen. Dat besloot hij na overleg met de hoogste ambtenaar van Defensie.

Vorig jaar deed Defensie een interne evaluatie van de gang van zaken rond het ongeval, meldde Argos. Daaruit kwam naar voren dat de hoogste ambtenaar de opvolger van Hennis wel informeerde over het onderzoek van Van der Veer, maar dat niet volledig deed.

Snoeihard rapport

Hennis trad af in 2017 na een onderzoek door de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over het mortierongeval. Dat rapport was snoeihard en concludeerde dat Defensie ernstig tekort was geschoten. De nabestaanden van de omgekomen militairen Henry Hoving en Kevin Roggeveld dringen al lang aan op een strafrechtelijk onderzoek naar mogelijk nalatig handelen door Defensie.

Ander Nieuws