Krant: EU waarschuwde voor Chinese investering in haven Hamburg

Een vrachttrein vol auto’s arriveert in de haven van Hamburg. © Getty Images

BERLIJN -

De Europese Commissie heeft de Duitse regering afgelopen voorjaar gewaarschuwd om geen goedkeuring te verlenen aan een investering van het Chinese scheepvaartconcern Cosco in de haven van Hamburg.

ANP/RTR

Dat meldt de Duitse zakenkrant Handelsblatt. Brussel vreest onder meer dat gevoelige informatie over het havenbedrijf in Chinese handen zou kunnen komen. Ook wordt gevreesd dat China een te grote invloed krijgt in Europa.

De haven van Hamburg is de grootste haven van Duitsland en de op twee na grootste haven van Europa, na die van Rotterdam en Antwerpen. Het Chinese Cosco nam in 2016 al een groot belang in de Griekse haven van Piraeus. Vanuit die haven worden Chinese goederen naar de Europese Unie vervoerd.

De Duitse regeringscoalitie is verdeeld over het al dan niet toestaan van het Chinese Cosco om een belang te nemen in een haventerminal in Hamburg, verklaren regeringsbronnen tegen de krant. De Chinese overheid spoort de Duitse regering aan om het bod niet te politiseren en de havenautoriteit van Hamburg waarschuwt dat het niet toestaan van de Chinese investeringen de economie zou kunnen schaden.

Lees ook: Chinese invloed op bedrijfsleven volgens AIVD een grote bedreiging; om welke Limburgse ondernemingen gaat het?

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws