Giorgia Meloni beëdigd als nieuwe Italiaanse premier

De President Sergio Mattarella (L) en Giorgia Meloni (R) tijdens de beëdiging. © ANP / AFP

De nieuwe regering wordt gevormd door Meloni’s partij, het conservatieve Forza Italia van oud-premier Silvio Berlusconi en de rechts-populistische Lega van Matteo Salvini. Zondag staat de overdracht gepland tussen Meloni en haar voorganger Mario Draghi. Dan wordt ook de eerste ministerraad gehouden.

Redactie

Het nieuwe kabinet moet ook nog het vertrouwen krijgen van beide kamers van het Italiaanse parlement. Dat zou geen probleem mogen zijn na de verkiezingen van 25 september, toen de coalitie een absolute meerderheid veroverde in het parlement.

Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie feliciteerde Meloni zaterdagochtend en zei uit te kijken naar „constructieve samenwerking” met haar regering. „Felicitaties voor Giorgia Meloni met haar benoeming tot Italiaanse premier, de eerste vrouw die de post bekleedt”, twitterde Von der Leyen. „Ik reken op en kijk uit naar constructieve samenwerking met de nieuwe regering ten aanzien van de uitdagingen die we samen hebben.”

Mark Rutte

Ook premier Mark Rutte stuurde felicitaties naar Rome. „Felicitaties voor Giorgia Meloni die net is geïnstalleerd als eerste vrouwelijke premier van Italië. Ik kijk uit naar samenwerking binnen de NAVO en de EU en naar het versterken van de sterke banden tussen onze landen”, twitterde hij zaterdag.

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws