Zuid-Korea, VS en Japan waarschuwen Noord-Korea voor atoomproef

© EPA

Een eventuele nieuwe Noord-Koreaanse atoomproef kan rekenen op een „ongeëvenaard grote reactie.” Dat zegt een hoge Zuid-Koreaanse diplomaat na overleg met de Verenigde Staten en Japan. Functionarissen uit die landen spraken met elkaar in Tokio over verschillende onderwerpen, maar Noord-Korea stond hoog op de agenda.

Redactie

De laatste maand heeft Noord-Korea een aantal raketten gelanceerd, waarvan er een over Japan vloog. Ook zegt het land tactische nucleaire oefeningen gedaan te hebben. Internationaal nemen de zorgen toe dat het land voor het eerst sinds 2017 een atoomproef wil doen.

„We hebben afgesproken om nauwer te gaan samenwerken”, zegt de Zuid-Koreaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Cho Hyun-dong. De landen willen Noord-Korea er volgens hem toe brengen om „te stoppen met zijn illegale activiteiten en de gesprekken over nucleaire ontwapening te hervatten.”

Provocaties

De Verenigde Staten spreekt van „provocaties” van Noord-Korea en van „roekeloos en diep destabiliserend gedrag.” Onderminister van Buitenlandse Zaken Wendy Sherman heeft Noord-Korea opgeroepen in te binden. Haar Japanse ambtgenoot Takeo Mori zegt dat Noord-Korea bezig is de internationale gemeenschap op een „duidelijke en ernstige manier uit te dagen.”

Noord-Korea deed in 2017 zijn zesde en vooralsnog laatste atoomproef. Vorige maand zei dictator Kim Jong-un dat zijn land nu „onherroepelijk” een kernmacht is. Dat wordt beschouwd als een teken dat hij niet meer bereid is te onderhandelen over het wapenprogramma.

Lees ook: Kim Jong-un waarschuwt wereld: ‘We kunnen elk doel raken’

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws