Grote belangstelling voor filmdocumentaire ‘Drukkerij Smeets’

© Stichting De Aldenborgh Weert

Weert
Silke van Deelen

„De belangstelling voor de filmdocumentaire Drukkerij Smeets is boven verwachting, er zijn nog maar weinig toegangskaarten beschikbaar”, aldus Peter Korten, voorzitter van Stichting De Aldenborgh Weert, over de film die op 2 november te zien is in Munttheater Weert.

Jo Brunenberg maakte aan de hand van de herinneringen van Jos Smeets een documentaire waarin wordt teruggekeken op de groei en bloei, maar ook op de uiteindelijke ondergang van de gerenommeerde drukkerij. Jos Smeets was de laatste directeur uit deze drukkersfamilie. Hij heeft de ruwe versie van de film nog gezien maar overleed korte tijd later.

Onbegrijpelijk

Het bedrijf telde in 1970 meer dan 1200 medewerkers, maar werd daarna drastisch ingekrompen. In 2019 werkten er nog 125 mensen. Er heerste grote verslagenheid toen ook zij bij het faillissement van Roto Smeets Group hun baan verloren. Velen vinden het nog steeds onbegrijpelijk waarom zo’n gerenommeerd bedrijf de poorten definitief moest sluiten.

Ooggetuige

Frits Nies neemt na de film in gesprek met ‘ooggetuige’ John Caris een kijkje achter de coulissen, over de factoren en gedragingen die ertoe geleid hebben dat het bedrijf na 190 jaar toch ten onder ging. John Caris is oud-medewerker van Smeets in Weert (1964 tot 1985) en was tussen 2001 en 2011 lid van de Raad van Bestuur en CEO van Roto Smeets Groep. Frits Nies is onder meer publicist en als amateurhistoricus bekend van Weerter geschiedschrijving.

De voorstelling wordt vertoond om 14.00 en 19.30 uur. Tickets à 8 euro (inclusief een drankje na afloop) zijn te koop bij de kassa van het Munttheater op donderdag en vrijdag van 12.00 tot 16.00 uur en een uur voor aanvang van een voorstelling.

Meer informatie en online tickets bestellen via www.munttheater.nl.

Meest gelezen

Weert

Gemeenteberichten