Veldrijders Van der Haar en Van Empel zorgen voor Nederlands feestje bij de Koppenbergcross

Lars van der Haar wint de Koppenbergcross.  © Getty Images

Lars van der Haar heeft de Koppenbergcross gewonnen, de eerste wedstrijd om de X2O-Trofee. Bij de vrouwen was Fem van Empel de sterkste. Ze bereikte met grote voorsprong de finish die lag aan het einde van een klim over kasseien.

ANP

Lars van der Haar van de ploeg Baloise Trek Lions was in de slotronde nog onderuitgegaan, waarna de Belg Michael Vanthourenhout alleen vooruitreed. Een ultieme inspanning van de regerend Europees kampioen bracht Van der Haar alsnog voorbij de moegestreden Belg, die ook zijn ploeg- en landgenoot Eli Iserbyt zag passeren.

„Ik had twee doelen voor deze dagen: Ruddervoorde winnen en hier. Eentje is gelukt”, keek Van der Haar terug. In de Superprestigecross van Ruddervoorde leek hij op weg naar de winst tot hij twee keer lek reed. Op de Koppenberg had Van der Haar duidelijk weer de goede benen. „Ik wilde deze cross heel mijn carrière al winnen. Ik voelde dat het erin zat, maar ik moest weer vallen. Dat maakte me boos.”

Jump

Van der Haar, Vanthourenhout en Iserbyt waren duidelijk het sterkst in de in België zeer populaire wedstrijd. Iserbyt, die de afgelopen drie edities had gewonnen, kwam voorop met Van der Haar maar zag in de slotfase Vanthourenhout, zijn ploeggenoot bij Pauwels Sauzen-Bingoal, weer aansluiten. Die begon na de val van Van der Haar met 6 seconden voorsprong aan de laatste beklimming van de Koppenberg. Het was niet voldoende om de Nederlander achter zich te houden.

„Ik had gevoeld dat ik beter was dan Michael. Maar ik moest niet te snel naar hem toe rijden om Eli niet de kans te geven te counteren”, legde Van der Haar uit waarom hij lang had gewacht met zijn ‘jump’ naar de kop. „Als je explosief net iets beter bent, kun je op zo’n klein stukje heel veel goed maken. Het is mooi dat ik in deze trui hier heb kunnen winnen.”

Van Empel

Bij de vrouwen was de Brabantse Fem van Empel van Pauwels Sauzen-Bingoal er al bij de tweede doorkomst alleen vandoor gegaan. Op 50 seconden finishte Denise Betsema als tweede en op 1.14 completeerde Shirin van Anrooij een volledig Nederlands podium.

Van Empel (20) won dit seizoen inmiddels zeven van de acht crossen waar ze aan de start stond, waaronder alle veldritten om de wereldbeker. Op de Koppenberg nam ze meteen een voorsprong in het klassement. Dat wordt in de strijd om de X2O-trofee, in tegenstelling tot in de wereldbeker, opgemaakt op basis van tijd. Voor de eindwinnaar na acht wedstrijden ligt een bedrag van 30.000 euro klaar.

Hoog aangeschreven

Van Empel had vooraf al aangegeven dat de cross in Oudenaarde bij haar hoog staat aangeschreven. „Het was de derde keer dat ik hier reed. Misschien is drie keer wel scheepsrecht”, sprak ze na afloop lachend bij tv-zender Sporza. „Het was niet echt mijn bedoeling om zo lang alleen op kop te rijden, maar ik merkte dat de benen goed waren en dacht: ik doe een poging.” Met het oog op de strijd om de Europese titel, zaterdag in Namen, leek het haar een goede inspanning. „Ik had anders een intensieve training gedaan. Ik denk dat dat hier ook gelukt is.”

Gerelateerde berichten

Ander nieuws