Politie grijpt in bij Koerdisch protest, met gewonden tot gevolg

© Regio15/De Telegraaf

De politie heeft dinsdag ingegrepen bij een Koerdische demonstratie op het Malieveld in Den Haag tegen de vermeende inzet van chemische wapens door Turkije. Hierdoor liepen meerdere mensen verwondingen op aan hoofd, arm of been. Ook zijn een paar demonstranten aangehouden.

Redactie

De politie voerde de charge naar eigen zeggen uit omdat „enkele tientallen demonstranten” in de richting van de Turkse ambassade liepen. Door de ingreep werd voorkomen dat zij de ambassade bereikten, aldus de politie, die ze vervolgens terugstuurde naar het Malieveld. Daar werd het vervolgens onrustig en zouden demonstranten zich tegen de politie hebben gekeerd. Zo probeerden ze politiepaarden te slaan met vlaggenstokken, zegt de politie. Daarop volgde de charge.

Volgens de organisatoren van de demonstratie wilde slechts één persoon richting de ambassade gaan. Ze noemden de ingreep „onnodig.”

Gewonden

Ongeveer zeven mensen zouden gewond zijn geraakt. Op de demonstratie kwamen meer dan duizend mensen af. Ondanks de gewonden ging het protest door. De mensen die zijn aangehouden worden verdacht van openlijke geweldpleging of geweld tegen de politie.

De betogers zeggen dat Turkije chemische wapens inzet in Iraaks Koerdistan. Een van de organisatoren stelt dat Turkije de afgelopen zes maanden oorlogsmisdaden heeft begaan in Koerdistan. „Er is alles aan gedaan om een onafhankelijke onderzoekscommissie naar Zuid-Koerdistan te sturen, maar tot nu is er niks gebeurd”, aldus Huseyn Yildiz. „We willen dat het OPCW onderzoek doet naar de aanvallen. En dat landen een verzoek tot onderzoek indienen. NAVO- en EU-lidstaten kunnen dat, maar tot nu toe is dat niet gebeurd.”

Bij de protesten werd de politie ondersteund door een waterkanon uit België. © Regio15

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws