Weer blunder RIVM met vaststelling van honderd grootste ammoniakuitstoters

Een varkensboerderij ter illustratie. © ANP

Het RIVM heeft opnieuw geblunderd met de vaststelling van de honderd grootste ammoniakuitstoters. Hierdoor zijn varkens- en pluimveestallen ten onrechte als grote vervuilers aangemerkt.

Redactie

Begin dit jaar bleek de lijst waarop negentig stallocaties en tien industriële bedrijven staan ook al niet te kloppen. Toen stonden er nog 25 veehouderijen uit Noord- en Midden-Limburg op de lijst. Nu zouden er dat nog twaalf zijn. Rockwool in Roermond en Chemelot in Geleen staan op beide versies van de lijst in de top drie.

De Tweede Kamer vroeg eerder lijsten met de top 100 stikstof- en ammoniakuitstoters op. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maakte die op verzoek van minister Christianne van der Wal van Natuur en Stikstof. De lijsten moesten al snel gecorrigeerd worden.

Brief

‘Tot mijn grote spijt blijken er alsnog fouten te zitten in de lijst ammoniakuitstoters’, meldt het RIVM nu in een brief aan de minister.

Die fouten kwamen aan het licht doordat agrarische bedrijven die op de lijst staan, in de gelegenheid werden gesteld om zienswijze te geven. ‘In de brief is deze veehouders de mogelijk geboden om contact op te nemen met het RIVM als zij vinden dat de gebruikte data voor hun stallocatie onjuistheden bevatten.’ Dat bleek inderdaad het geval. Het RIVM spreekt van een ‘zeer ernstige zaak’. Er worden zolang er geen compleet beeld bestaat door het onderzoeksinstituut ‘geen publicaties of adviezen opgeleverd die gerelateerd zijn aan deze ammoniakemmissies’.

Lees ook: Stikstofcrisis: de ‘piekbelasters’ moeten wijken, maar wie zijn dat eigenlijk?

Remkes

De blunder komt hoogst ongelegen nu stikstofbemiddelaar Johan Remkes vorige maand adviseerde om de emissie van zo’n 600 piekbelasters naar nul te brengen. Van der Wal laat aan de Tweede Kamer weten dat de fout, naast de top-100 lijst, ook ‘doorwerkt in andere producten die het RIVM sinds april van dit jaar heeft opgeleverd’.

Minister Van der Wal haalt uit naar het RIVM na de tweede fout in het gevoelige dossier: ‘Als minister moet ik kunnen vertrouwen op de informatie die ik aangeleverd krijg van een onafhankelijk wetenschappelijk kennis­instituut als het RIVM.’ Ze eist dan ook dat het instituut zijn systemen extern laat toetsen.

LTO

Sjaak van der Tak, voorzitter van LTO Nederland, noemt de nieuwe fout „gênant en met consequenties. Deze vertoning is niet anders te verwoorden”. Het toont volgens hem aan dat het gebruik van generieke modellen voor de aanpak van individuele ondernemers ongeschikt zijn. Daar is volgens Van der Tak al vaker kritiek op geuit.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws