Kroongetuige Marengo: ‘Ik vind niks meer belangrijk’

Ter illustratie: bewaakt transport komt aan bij de rechtbank. © ANP

Kroongetuige Nabil B. in het liquidatieproces Marengo vertelde woensdag in een onbewaakt moment hoe hij momenteel in het proces staat. „Ik vind niks meer belangrijk. Het interesseert me niet meer.” De rechtbank, het Openbaar Ministerie en de advocaten van B. grepen direct in. De vragen waren niet relevant, zei de officier van justitie.

Redactie

In de zwaarbeveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp wordt de kroongetuige gehoord in de zaak van Saïd R., de vermeende rechterhand van Ridouan Taghi, hoofdverdachte in de omvangrijke strafzaak. Toen begin 2018 bekend werd dat B. zich als kroongetuige had gemeld, is kort daarna zijn onschuldige broer Reduan vermoord. September 2019 is B.’s advocaat Derk Wiersum doodgeschoten en in de zomer van vorig jaar is zijn vertrouwenspersoon Peter R. de Vries vermoord.

De advocaten van R. bevroegen de kroongetuige naar zijn beweegredenen om over te stappen naar justitie. „Voor mij was het toen belangrijk om te weten hoe lang ik uiteindelijk zou moeten zitten”, zei hij, doelend op de regeling dat een kroongetuige strafvermindering kan krijgen. „En nu?” vroeg advocaat Robert van ‘t Land. B. gaf daarop met een zucht aan dat voor hem nu niets meer belangrijk is. Na vervolgvragen van de advocaat werd van meerdere kanten ingegrepen.

Zelf invullen

B. wilde daarna zelf toch nog wat zeggen. „U stelt mij een persoonlijke vraag. Ik sta er nu anders in dan vijf jaar geleden. U kunt zelf wel invullen waarom.”

Marengo draait om zes moorden en meerdere pogingen daartoe. Tegen hoofdverdachte Taghi is inmiddels een levenslange gevangenisstraf geëist. De behandeling van dossiers van medeverdachte Saïd R. loopt achter op de rest van de zaak omdat hij pas veel later naar Nederland is overgebracht. Deze week wordt de kroongetuige aan de tand gevoeld over de verklaringen die hij heeft afgelegd over de vermeende betrokkenheid van R. bij liquidaties en pogingen daartoe. Wanneer het OM de strafeis gaat formuleren tegen R. is onduidelijk.

R. (50) werd in februari 2020 opgepakt in Colombia, nadat hij jarenlang internationaal werd gezocht. In december vorig jaar werd hij aan Nederland uitgeleverd.

Lees ook: ‘Inez Weski smokkelde berichten uit EBI onder druk van Ridouan Taghi’

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws