RIVM door stof om fout stikstoflijst: kras op ons blazoen

Een varkensboerderij ter illustratie.  © ANP

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft zijn excuses aangeboden voor opnieuw een fout in de lijst met de honderd grootste stikstofuitstoters.

Redactie

Het is een „kras op ons blazoen als kennisinstituut”, zei directeur Milieu en Veiligheid Charles Wijnker van het RIVM tegenover een uiterst kritische Tweede Kamer. Hij noemt het „pijnlijk”.

In april kwam al naar buiten dat het RIVM een coderingsfout had gemaakt in de lijst. Deze week meldde stikstofminister Christianne van der Wal dat er opnieuw een fout in de lijst zit, dit keer met „betrekking op de emissie die is toegewezen aan diverse varkens- en pluimveestallen”.

Onrust

Volgens Wijnker is de nieuwe fout „om drie redenen ernstig”: op de eerste plaats door de onrust die de blunder veroorzaakt onder boeren. Ook aan betrokken agrariërs zijn excuses gepast, aldus Wijnker.

Daarnaast had de fout al aan het licht moeten komen naar aanleiding van de eerste fout. Daaruit blijkt dat het RIVM de „kwaliteitscontrole niet op orde” had. Tot slot baalt het instituut van het effect dat de misgreep mogelijk heeft op „andere producten”. Mogelijk levert de fout problemen op voor de lancering van de nieuwe versie van het stikstofrekenmodel Aerius.

Kamerleden zijn niet te spreken over de jongste blunder. De fout is slecht voor het vertrouwen in het RIVM, aldus de politici. Er gaat over stikstof al zoveel nepnieuws rond, verzucht CDA-Kamerlid Derk Boswijk. Kamerleden vrezen ook voor het gevolg ervan voor de stikstofaanpak. Maar „bij mijn weten worden beleidsbeslissingen hierdoor niet geraakt”, zegt Wijnker in zijn toelichting. Hij gaf donderdag met RIVM-collega’s tekst en uitleg tijdens een technische briefing in de Tweede Kamer.

Lees ook: LLTB haalt uit naar RIVM na nieuwe blunder met top 100 ammoniak-uitstoters: ‘Gênante en kwalijke vertoning’

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws