Strafzaak moord Peter R. de Vries moet opnieuw

Mensen rouwen om misdaadverslaggever Peter R. de Vries die op 6 juli is neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat. © ANP / HH

De strafzaak over de moord op Peter R. de Vries moet opnieuw behandeld worden.

Redactie

Dat heeft de rechtbank Amsterdam donderdag beslist. Of echt alles opnieuw behandeld moet worden, bijvoorbeeld ook de slachtofferverklaringen en de volledige onderbouwing van de strafeisen, wordt op een later moment duidelijk.

Rechtbankcombinatie

Omdat een van de rechters is geëmigreerd, en dus vervangen moet worden, is de rechtbankcombinatie veranderd en dat is niet zomaar toegestaan. De wet schrijft voor dat het proces in dat geval opnieuw gevoerd moet worden, tenzij alle procespartijen vinden dat het kan doorgaan, unanimiteit is een vereiste. De advocaten van verdachte Kamil E. wilden dat de zaak opnieuw zou worden begonnen.

De familie van De Vries heeft de rechtbank laten weten dat het opnieuw behandelen voor hen emotioneel belastend is en vraagt of daar rekening mee gehouden kan worden. De rechtbank zei zich die belasting te kunnen voorstellen, maar waarschuwde dat zij er niet aan ontkomt een aantal voor de nabestaanden zeer gevoelige aspecten opnieuw te bespreken.

Het Openbaar Ministerie meent dat niet alles van het eerder gevoerde proces in het niets „oplost”. Een aantal beslissingen van de rechtbank blijft volgens het OM gehandhaafd, zoals het toestaan van een wijziging in de aanklacht en het horen van bepaalde getuigen.

Zo goed als rond

De strafzaak tegen de twee vermoedelijke uitvoerders van de moord was van de zomer al zo goed als rond; er was levenslang geëist tegen beide verdachten, de uitspraak stond gepland voor 14 juli. Maar kort daarvoor kwam het OM met nieuwe informatie over mogelijke opdrachtgevers van de moord. Hierdoor is de zaak heropend en de uitspraak uitgesteld. Op 4 juli zijn drie nieuwe verdachten aangehouden.

Deze week werd bekend dat hun strafzaak tegelijkertijd gaat worden behandeld met die van de twee vermoedelijke uitvoerders. Hoe dat eruit gaat zien, moet ook donderdag duidelijker worden. Een eerste zitting in dat geheel moet nog worden gepland.

Peter R. de Vries (64) werd op 6 juli vorig jaar neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van Amsterdam. Hij overleed negen dagen later in een ziekenhuis.

Vermeend schutter Delano G. (23) en vermeend chauffeur E. (36) konden kort na de aanslag worden aangehouden. Ze hebben altijd ontkend iets met de moord te maken te hebben. G. heeft er naast zijn ontkenning verder het zwijgen toegedaan.

Lees ook: ‘Op pad gestuurd om gedode Peter R. de Vries te filmen’: rechtbank spreekt van terreurdaad

Familie Peter R. Vries: proces nog jaren onderdeel van ons leven

De familie van Peter R. de Vries gaat ervan uit dat het moordproces tegen de diverse verdachten „nog jaren” onderdeel zal zijn van hun leven. De zoon van De Vries, Royce, schat in dat een afsluiting ervan zeker nog vijf tot zeven jaar op zich laat wachten, zei de advocaat van de familie, Annemiek van Spanje. Bij die inschatting wordt rekening gehouden met onder meer hoger beroep en een cassatieprocedure.

De familie reageert volgens Van Spanje „vrij nuchter” op de beslissing van de rechtbank. „We hadden dit natuurlijk al een tijdje zien aankomen.” Kort voor de geplande uitspraak, in juli, kwam het Openbaar Ministerie met de nieuwe getuige. De rechtbank zag zich toen genoodzaakt de zaak te heropenen en de uitspraak voor onbepaalde tijd uit te stellen. Inmiddels is de zaak tegen drie nieuwe verdachten bij het proces gevoegd, waardoor een afronding nog geruime tijd op zich zal laten wachten.

Het toevoegen van de nieuwe zaak betekent „sowieso dat er nieuw proces gaat plaatsvinden”, zegt Van Spanje. „Dus ze hadden dit hoe dan ook nog een keer moeten doormaken.” Of de twee kinderen van De Vries ook nogmaals hun slachtofferverklaring in de rechtszaal moeten voordragen, betwijfelt de raadsvrouw. „Of ze daar echt weer opnieuw moeten gaan zitten... Ik denk niet dat dat gaat gebeuren.”

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws