Vuist tegen narcoterreur: minister wil volledige straf kroongetuige schrappen

Via de haven komt drugs onder meer ons land binnen. © ANP / AFP

De georganiseerde misdaad moet een harde slag worden toegebracht door het voor criminelen aantrekkelijker te maken om te getuigen tegen kopstukken en door havens beter te wapenen tegen drugstransporten.

Valentijn Bartels en Inge Lengton

„Ik wil ons land zo onaantrekkelijk mogelijk maken. Het is nu gewoon te makkelijk”, zegt minister Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) tegen De Telegraaf.

Met een ingrijpende uitbreiding van de zogeheten kroongetuigenregeling hoopt de justitieminister criminelen aan het praten te krijgen die dat nu niet doen.

Kleinere vissen

Nu werken vooral zware criminelen mee in ruil voor strafvermindering, maar niet de ‘kleinere vissen’ die ook over cruciale informatie kunnen beschikken. Met een wetswijziging wil ze straks een volledige straf kunnen schrappen als een kroongetuige tot maximaal zes jaar cel is veroordeeld, terwijl nu de helft kan worden geschrapt.

Lees ook: Kroongetuige Marengo: ‘Ik vind niks meer belangrijk’

Bovendien worden havens en Schiphol versterkt, waarvoor jaarlijks 29 miljoen euro wordt uitgetrokken. Er worden extra containers gecontroleerd en havenpersoneel kan worden onderworpen aan een screening van de AIVD of moet over een extra zware VOG beschikken. „De Italiaanse praktijken zijn nu Nederlandse praktijken.”

Lees ook: Minister Yesilgöz haalt uit naar Halsema: ‘Legaliseren harddrugs is filosofische borrelpraat’

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws