Bisschop Harrie Smeets van Roermond en andere bisschoppen ontmoeten paus Franciscus in Rome

© Peter Schols

Bisschop Harrie Smeets van Roermond begint maandag samen met de andere Nederlandse bisschoppen hun zogenoemde ad-liminabezoek aan Rome.

Redactie

Vrijdag staat een ontmoeting met paus Franciscus op het programma. Het bisschoppelijk bezoek duurt tot en met zondag. Ondanks dat Smeets ernstig ziek is, reist wel mee, aldus een woordvoerster. Bisschop Jan Liesen van het bisdom Breda heeft om gezondheidsredenen afgezegd voor de reis.

Bisschoppen van elke kerkprovincie ter wereld moeten elke vijf jaar een bezoek brengen aan de graven van de apostelen Petrus en Paulus in Rome, het officiële doel van het ad-liminabezoek. Het laatste Nederlandse bezoek is echter al negen jaar geleden, door allerlei oorzaken, waaronder de coronapandemie.

Kardinaal Wim Eijk gaat deze week voor in een mis in de Friezenkerk, de kerk in Rome die de Nederlandse kerkprovincie vertegenwoordigt. Daarnaast ontmoeten de bisschoppen bestuurders uit Vaticaanstad. De bisschoppen hebben onlangs een rapport over de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland naar Rome gestuurd. Daarin uiten zij hun zorgen over de leegloop van de kerk en over het gebrek aan kennis van het geloof onder de Nederlanders.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Meest gelezen

Gemeenteberichten