Discussie over de kop bij interview met Tom Dumoulin: ‘We wekten de indruk dat hij zou uitweiden over zijn scheiding’

Hoofdredacteur Bjorn Oostra. © Johannes Timmermans

Niets zo gevoelig bij ons op de redactie als een discussie over clickbaits, sensatie­journalistiek en leescijfers. Voor de niet-ingewijde: een clickbait (letterlijk: lokaas) is een kop boven een artikel die lezers moet triggeren erop te klikken, maar in de regel te veel belooft of een verkeerde voorstelling van zaken geeft.

Bjorn Oostra

Dit keer ging de discussie over een interview met voormalig wielrenner Tom Dumoulin. In een vraaggesprek vertelde hij over hoe hij in het leven staat. En kondigde hij aan te gaan scheiden. De oorspronkelijke kop boven het stuk luidde: Tom Dumoulin: ‘Het vuur is gedoofd. Ik wil mezelf niet meer tot het uiterste drijven’. De weekendchef van dienst koos voor een heel andere insteek: Tom Dumoulin gaat scheiden maar zag dat niet aankomen: ‘Als je me dit vijf maanden geleden had gezegd, had ik je niet geloofd’.

Lees ook: Tom Dumoulin gaat scheiden maar zag dat niet aankomen: ‘Als je me dit vijf maanden geleden had gezegd, had ik je niet geloofd’

De kritiek, intern, op die kop was niet van de lucht. ‘Hebben we eindelijk een heel mooi persoonlijk interview met Tom Dumoulin, kiezen we ervoor om in de kop in te gaan op de scheiding’, schreef een collega op onze besloten Facebookgroep. ‘Zouden onze lezers weten dat het om een gigantisch interview gaat over de laatste periode, hoe hij zich nu twee maanden later voelt en wat hij van plan is te doen? Nee. En dat is jammer.’

Tom Dumoulin. © Corbis via Getty Images

Worsteling

Er waren ook collega’s die de keuze om de aanstaande scheiding van Dumoulin eruit te lichten juist konden waarderen. ‘Ik heb het verhaal toch geopend. Had ik als wielerfan denk ik minder snel gedaan bij een terugblik op de laatste twee jaar. Want dat hij worstelt met zichzelf en geen plezier in het fietsleven heeft, heb ik inmiddels een keer of dertig gelezen. Puike kop derhalve wat mij betreft.’ De koppenmaker zelf gaf toe enorm te hebben geworsteld. Het liefst had hij een kop boven het artikel gezet die zowel de scheiding aanstipt als iets zegt over de worsteling van de ex-wielrenner. ‘Ik heb er een tijdlang aan gesleuteld, maar het lukte me niet beide elementen compact en leesbaar bij elkaar te krijgen’, antwoordde hij.

Om te kunnen bepalen of het nu een goede kop is of niet, is het van belang te weten welke eisen wij stellen. De belangrijkste is: een goede kop moet de lading dekken. In een oogopslag moet je als lezer weten waar het verhaal over gaat. Clickbaits – koppen die niet waarmaken wat ze beloven – zijn dus uit den boze. Een clickbait zorgt ongetwijfeld voor goede leescijfers, maar tast – uiteindelijk – het vertrouwen in ons aan. Daarnaast moet een goede kop ook teasen, uitnodigen tot lezen. Anno nu gaan goede leescijfers en de instroom van nieuwe abonnees hand in hand. Anders gezegd: een goede kop die ervoor zorgt dat het verhaal goed gelezen wordt, draagt bij aan het binnenhalen van nieuwe abonnees. En dat is nodig om als krant het hoofd boven water te kunnen houden.

Lees ook: ‘Ik ben verheugd met de aandacht van Roemer voor het project burgers te stimuleren meer kennis van regionaal nieuws te nemen’

Hoewel de keuze om de schijnwerpers op de scheiding te zetten voor een van de bestgelezen verhalen ooit zorgde, ben ik uiteindelijk toch niet zo gelukkig met de kop die wij boven het interview hebben gezet. We wekten immers ten onrechte de indruk dat Dumoulin zou uitweiden over de breuk met zijn vrouw. Waar ik overigens wel gelukkig mee ben, is het gegeven dat wij over onze keuzes zo nu en dan stevig discussiëren. Want dit soort debatten houdt ons scherp. En dat zorgt voor abonnees die vertrouwen hebben en houden in ons en in de journalistiek.

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws