Mondriaan geveild voor recordbedrag van 51 miljoen dollar

Compositie II van Mondriaan. © AFP

Een werk van schilder Piet Mondriaan heeft op een veiling in New York maandag een recordbedrag van 51 miljoen dollar (49,42 miljoen euro) opgebracht. Het gaat om het doek Compositie II, dat wordt beschouwd als een meesterwerk van de abstracte kunst.

Redactie

Voor een werk van de Nederlandse kunstschilder is niet eerder zoveel geld neergeteld. In 1983 werd hetzelfde doek nog geveild voor 2,15 miljoen dollar, toen een recordbedrag voor een Mondriaan. Compositie II gaat nu naar een anonieme Aziatische verzamelaar.

Compositie II, geschilderd in 1930, toont Mondriaan op het toppunt van zijn abstracte kunnen. Die werkwijze verfijnde hij tijdens een verblijf in Parijs, waar hij zich onderdompelde in de levendige kunstwereld van de jaren twintig en begin dertig. In zijn doeken uit die tijd gebruikte hij hooguit nog maar één primair kleurvlak per schilderij, in dit geval rood.

Werken uit deze periode zijn volledig verschillend van Mondriaans eerdere experimenten met abstractie voor en tijdens de Eerste Wereldoorlog, evenals van zijn latere Boogie Woogie-werken die hij produceerde na zijn verhuis naar Amerika in 1940.

„Het werk geeft een elektriciteit af die de energie van de schilderkunst in Europa op dat moment weerspiegelt en nog net zo vitaal is als toen het bijna honderd jaar geleden werd geschilderd”, zegt Oliver Barker, Europees directeur van veilinghuis Sotheby’s in een persbericht.

Mondriaan wordt tot de absolute grootmeesters uit Nederland gerekend, samen met Rembrandt en Van Gogh, die een revolutie in de schilderkunst teweegbrachten.

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws